dinsdag 23 november 2021

Eet Lekker Mee (22)

Voor deze ELM heb ik weer een broodje gebakken, ik krijg er steeds meer lol in om brood te bakken, vooral Geen-Kneden-brood, lekker hoor!


Ik heb drie nieuwe produkten uitgeprobeerd; Vuna, een plantaardige tonijnvervanger ... ik moet zeggen het is ze goed gelukt. Ik vind het naar tonijn smaken, de structuur lijkt er ook op en de geur is het helemaal. Die is zelfs zo sterk, dat de tonijnsalade die ik ervan maakte, de hele koelkast naar tonijn liet ruiken, ondanks dat de schaal afgedekt met folie was. Wonderbaarlijk.

Het mooie is dat het niet van soja is 
gemaakt, maar van erwten-eiwit. Maar het belangrijkste vind ik dat er geen vis voor gevangen hoeft te worden. Beter voor de oceanen, beter voor de tonijnen die met heel veel bijvangst (en zeer dieronvriendelijk) worden gevangen. Erwten telen is veel milieuvriendelijker. En inmiddels weten we dat vis eten helemaal niet meer zo gezond is, door alle vervuiling en plastics in de zeeën. Ik zal het wel vaker gaan gebruiken, denk ik.

 

Het tweede product is Griekse yoghurt van haver. Deze is heerlijk dik, smaakt romig, ietsje frisser dan gangbare Griekse yoghurt. Ik ben sowieso wel fan van de producten van het merk Oatly! Ik maakte er een raita van en er ging ook een schepje in de tonijnsalade.
Het derde produkt is een plantaardig alternatief voor feta. Deze wordt gemaakt door Dodoni, het best verkochte zuivelmerk van Griekenland, genoemd naar het dorp Dodoni dat ligt in de prachtige, ongerepte streek Epiros. Wij zijn daar twee keer geweest. Deze feta is wat droger dan die van Violife (die ook heel lekker is), maar het is toch geweldig dat zo'n fabrikant meegaat met de plantaardige ommezwaai.


Op internet vond ik een recept van Hara Bhara Kabab, een snack uit Noord-India. Het bestaat uit aardappel, erwt, sperzieboon en spinazie, dus eigenlijk een soort stamppotje in een schijfje.


Als welkom had ik, net voor donker, lichtjes in de ‘steeg’ gezet, dat zag er leuk uit. (We noemen het achterompad steeg, omdat we in Gouda werkelijk een steeg aan dezelfde kant van ons huis hadden.)

Het menu van deze 22ste ELM was een klein wereldreisje op je bord:

Tononsalade op zelfgebakken vloerbrood

Wortel-rode linzensoep

Gehakt in bladerdeeg
Hasselback van zoete aardappel gekruid met ras el hanout
Hara Bhara Kabab met Raita
Salade van gepofte biet met feta, kweepeer en een tahinsausje

Roomdessert met kersen


De gasten vonden het allemaal leuk en lekker en het was weer een ergezellige avond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten