woensdag 23 januari 2019

Salade van rode kool met appel en rozijnen


Ik had nog een halve rode kool liggen die nu toch wel op moest.
Het werd een lekkere salade met een heerlijke dressing en gegarneerd met bloedzuring.
Toen ik twee weken terug in Duitsland was, kocht ik daar in een biowinkel een plantje bloedzuring (Rumex sanguineus).
Dat is toch zo mooi, met heldergroen blad en rode bladnerven.





De salade:
een halve of een kwart rode kool, geschaafd
70 ml appelsap
1 tl balsamicoazijn
peper en zout

handje rozijnen
1 appel, geschild en in luciferreepjes gesneden
handje walnoten, grof gehakt
bloedzuring

Stoof de rode kool beetgaar in de appelsap en balsamico met wat peper en zout. Niet te lang, de kool moet nog wel knapperig zijn, maar dat net het rauwe er van af is.
Laat afkoelen en meng er dan de appel en rozijnen door.

De dressing:
1 sinaasappel en een halve citroen, uitgeperst
klein stukje rode peper, fijngesneden
2 el gembersiroop (ik had zelfgemaakte)
snufje zout
scheut walnotenolie
Doe alles in een flesje, doe de dop er op en schud stevig. 

Schenk de dressing royaal over de salade en garneer met walnoot en fijngesneden bloedzuring.

We aten het met gebakken aardappels en plantaardige kipstukjes.