zaterdag 29 maart 2014

Vegan promotie

Op 29 maart is de Geluksroute voor de eerste keer te ervaren in Gouda. Delen waar je gelukkig van wordt en zo het geluk verspreiden.
Uit het ontembare verlangen om geluk te delen is de Geluksroute ontstaan. Een ongedwongen uitwisseling die voor inspirerende ontmoetingen en mooie ontdekkingen zorgt.
Allerlei particulieren, organisaties en bedrijven delen gratis waar zij gelukkig van worden. 


Toch weten weinig mensen die ik spreek ervan. Zelfs ik wist het, terwijl ik me normaal gesproken weinig bezig hou met wat er zoal in mijn woonplaats gebeurt. Ik kijk meer naar noordelijke verten, dat vind ik om diverse redenen toch interessanter.

Maar dit vond ik wel aardig. Deel waar je gelukkig van wordt … ja, dat is in mijn geval natuurlijk kokkerellen zonder dat er een dier voor heeft geleden. Ik besloot mee te doen en plantaardige hapjes aan te bieden en zodoende gelijk wat informatie te kunnen geven over wat veganisme is.
Foto's boven uit het raam genomen
Bijzonder vriendelijk van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme om mij van promotiemateriaal te voorzien.
Ik rekende nergens op, want mensen moeten wel een steile trap op bij mij … en ik ben niet zo'n type om mensen naar binnen te praten. Heel even heb ik het geprobeerd, met een bordje lekkere hapjes beneden te gaan staan … maar het gemiddelde winkelend publiek loopt hier meestal al met de handen en monden vol, want de route voert ze van eettent naar eettent, patatzaak, broodjeszaak, de turkse bakker … Zie je het al voor je als ik vraag of ze een plantaardig hapje willen proeven? Hahaha!

Ik zei het al, het is aan mij niet besteed … als ik twee keer nee op mijn vraag: ‘proeven?’  heb gehad, dan haak ik al af.


Even kletsen met de buurvouw van de bloemenwinkel en dan hang ik een papier op, laat de deur open en ga lekker naar boven. Verder geen belangstelling van omringende winkeliers of kennisen en bekenden (waar ik stiekem wel een beetje op hoopte).
Bij de deur zet ik nog onze gelukskruk uit Groningen (komt nu goed van pas) met foldertjes erop.


Als je in verschillende Vegangroepen op facebook zit lijkt het soms alsof iedereen het over plantaardige voeding heeft … maar in het echte leven is dat natuurlijk niet zo. Ik ken zelfs maar één persoon die daadwerkelijk met dieren begaan is. Verder kan het mensen weinig schelen. Bewust met eten bezig zijn kan een eenzame toestand zijn. Maar dat geeft niets, gewoon stug doogaan, niet belerend, maar met humor is de beste manier, ooit zal men het inzien en met schaamte terugkijken.
Mijn Architect en ik zijn goed bezig en het bewijs is al zichtbaar in onze vitaliteit, prima gewicht en gezondheid. Kritiek op onze manier van eten van anderen zie ik dan maar als jaloezie, maar ook dan streef ik er naar om met empathie en humor te kunnen reageren.


Uiteindelijk zijn er 9 mensen geweest (waarvan twee kinderen) en dat was zo leuk! Vooral vegetariërs/flexitariers, dus al redelijk bewust met voeding bezig. Leuke gesprekken!  Over net dat stapje verder willen gaan en het waarom om zuivel af te zweren. Als ik vertel over de melkindustrie en de bijbehorende horror, krijg ik meestal de reactie … daar heb ik nooit zo bij stil gestaan.
Mijn bezoekers tonen interesse en nemen de folders mee. Als er maar eentje wat meer over nadenkt, dan heeft de middag al nut gehad!
Mijn bezoekers zijn uiteraard ook gecharmeerd van de hapjes. Ik heb m'n best gedaan om te laten zien dat je zonder dierlijke ingrediëten ongelofelijk lekkere dingen kunt maken. Erg vroeg opgestaan vanmorgen en ik was precies om drie uur klaar, de tijd dat ik had aangeven dat ik open was. Daardoor geen tijd om bij de andere geluksgevers te kijken, behalve de Natuurwinkel, Bloemenbuuf en het edelstenenwinkeltje in mijn straat. Krijg ik ook nog van een anonieme gever een (niet-vegan) chocolade paasei ...


Ik had 8 verschillende gerechtjes om te proeven, 7 vegan en 1 vegetarisch, van hartig naar zoet:
  1. Visvrije tonynsalade (vegetarisch omdat er in de tonyn nog wat melkeiwit zit)
  2. Kikkererwten op fishy wijze, genaamd Tonon, met hummuschips en zeechips
  3. Tuinbonenpesto
  4. Groene aspergesoep
  5. Groene smoothie
  6. Abrikozen/walnotenballetjes
  7. Dadel/paranotenballetjes
  8. Tiramisu
Visvrije tonynsalade
‘Tonon’
TuinbonenpestoAbrikozen/walnotenballetetjes (boven)
Dadel/paranotenballetjes (onder)
‘Tiramisu’ 
Alles uitgestald op de eettafel, kaartjes met ingrediënten erbij en maar praten! Alles werd erg lekker gevonden, maar de tiramisu was de absolute favoriet.
Inspirend hoor zo'n dagje vegan ambassadeur zijn.
En dan gaat nu het licht uit en de kaarsjes aan … het is earth hour!