woensdag 11 juni 2008

Sivota 2008, Dag 5

Erg vroeg opstaan. Om 06:40 uur versnellen we onze pas om niet de bus te missen. Twee oudere Engelsen zijn er al, bij het bankje tegenover de school. We stellen ons voor. Nog een stel Britten sluit zich bij ons aan. Met de bus, met Nikos de chauffeur, rijden we richting Parga, op topposities in de bus, die we ook niet meer hebben afgestaan. Ik zit graag voorin. Nikos rijdt door tot bij een tweede strandje in Parga. Daar staat een aantal mensen klaar om in te stappen. Het wachten is op de ‘guide’, voor die tijd stapt niemand in mijn bus, zo meent Nikos.


En daar meldt hij zich met helm, hoed, snelle bril en sigaret. Tassos. In Engels-Grieks legt hij uit dat Grieken altijd feestvieren, ook als Griekenland heeft verloren. Er zijn twee bussen, steeds meer excursiegangers worden op afgesproken standplaatsen opgepikt, de reis is begonnen. Onderweg vertelt Tassos zo nu en dan van de omgeving en de oude Griekse geschiedenis.


Door berenland, uitgestrekte bossen waar inderdaad de bruine beer leeft, en ook wolven huizen. De tocht gaat de eerste dag naar de ‘Gorge of Vikos’ , een soort Griekse Grand Canyon en de Zagoria Villages, traditionele, pittoreske dorpjes, mooi gelegen tussen kloven, rivieren, bossen en bergen.



Eerste koffiebreak net buiten Ioannina, Tasso’s eerste show in efficiency. En zoals gezegd bezoeken we net voor de lunch (wij met Pat en Brian de Britten) de gorge. We zijn in Monodendri.



We zien veel prachtige vlinders en bloemen, zoals deze Scharlei:


En een Icarusblauwtje:





De Vikos-kloof:




De eerste aanblik van de kale rotsen zo tegen het eind van de dag is indrukwekkend. We gaan naar ons hotel, checken in, drinken wat op het tegenoverliggende terras en maken ons klaar voor het avondeten. Maar daarvoor heeft Tassos de lumineuze gedachte om eerst nog een rondje langs de kloosters te maken, niet allemaal, maar de kloosters die we morgen zullen bezoeken, achtervolgd door een boekverkoper die van Tasso’s plannen weet. De man verkoopt nog wat boeken. Het is dan rustig en is er alle tijd voor het maken van foto’s.





Het avondeten is een groot feest en tot slot wordt er nog Grieks gedanst ...


Rechts onze gids Tassos: