zaterdag 7 november 2020

Spelt en Linzensoep


Ik kook graag met de speltkorrels van mijn overbuurman Landgoud. Deze korrels zijn van het oerras Oberkelner Rotkorn.

Ik gebruik deze korrels steeds vaker i.p.v. rijst, omdat het dichtbij gekweekt wordt en omdat rijst nogal veel arsenicum schijnt te bevatten

Maar de hoofdreden is dat ik deze korrels eigenlijk lekkerder vind dan rijst.

Ik heb er een keer risotto van gemaakt, het duurde alleen lang voor de korrels gaar werden.

Nu laat ik ze altijd een paar uur in water weken, dat scheelt in de bereidingstijd.

Vandaag gebruik ik de korrels in soep, de inspiratie vond ik ergens op internet (hoewel daar gerst werd gebruikt).

Het werd me toch een heerlijke maaltijdsoep!


1 el olijfolie

1 ui, gesnipperd

3 stengels bleekselderij, in kleine stukjes gesneden

2 teentjes knoflook, geperst

stukje gember, geraspt

½ tl komijnpoeder

½ tl korianderpoeder

½ tl kurkuma

anderhalve liter groentebouillon (ik had zelfgemaakte van groenteresten)

175 g rode linzen

100 g speltkorrels, vier uur geweekt in water

1 tl miso (optioneel)

peper en zout naar smaak


Verhit de olie en bak de ui glazig. Voeg bleekselderij, knoflook, gember en specerijen toe en bak al roerende enkele minuten.

Schenk er de bouillon bij, de miso en de afgespoelde spelt en linzen.

Breng aan de kook, dan op laag vuur voor ongeveer 20-30 minuten laten pruttelen en zo nu en dan roeren.

Peper en zonodig zout toevoegen.


Serveer met wat fijngesneden groen van de bleekselderij en naanbrood.