Ik heb nog zes stevige, kleine zomerbieten van langs de weg en in plaats van koken ga ik ze deze keer roosteren in de oven. Inspiratie vond ik hier.
Oven voorverwarmen op 180 °C
Draden wegsnijden, wassen en droogdeppen. De bieten inkwasten met olijfolie en met wat zeezout per stuk in aluminiumfolie inpakken.
In een ovenschaal ongeveer anderhalf uur bakken.
De bieten uitpakken, wat laten afkoelen, schillen en in blokjes snijden. Op deze manier gegaard zijn ze wat droger, bloeden niet en hebben een lekker kruidige, aardse smaak.
De salade die ik vorige keer van bieten maakte was erg lekker, vooral de dressing dus zoiets maak ik nu ook van deze geroosterde bieten, met net weer wat andere ingrediënten.
Vinaigrette:
1 el mosterd
2 tl eigen jam (ik had deze)
1 el balsamico azijn
zaadjes van 1 kardamompeul, fijngemaakt in de vijzel
olijfolie
peper en zout,
Goed roeren tot gewenste dikte
Salade:
Gemengde sla op twee borden leggen,
een sjalotje snipperen en over de sla strooien,
de blokjes biet ertussen leggen,
Plantaardige feta in blokjes snijden en ook over sla verdelen,
wat pijnboompitten roosteren in droge koekenpan en over sla strooien
en tot slot de vinaigrette erover druppelen.
Omdat de oven toch aanstaat, maak ik de clafoutis die je bovenin de foto ziet, die gaat tegelijk met de bietjes in de oven. Morgen het recept.