donderdag 19 juli 2012

Aardbeien-Aalbes-Appeljam



Hopende dat ik voor de bui binnen ben, fiets ik vanmorgen naar I. 
We gaan jam maken. Voor de eerste keer zelfgemaakte jam deze zomer.

Eigengemaakte jam van vers fruit is altijd lekker, maar deze is extra lekker geworden ... misschien omdat we onderwijl zoveel plezier samen hadden.

Zo maakten we het:

1200 g aardbeien (kroontjes verwijderd)
400 g aalbessen (gerist)
400 g appel (geschild en in kleine stukjes gesneden)
sap van een citroen
1500 g suiker
2 zakjes Marmello nr.2

1 theelepel vanille-extract


Zet een schoteltje in de koelkast voor de druppeltest*.
Doe alle fruit in de pan en voeg zonodig een glas water toe. Breng het al roerende aan de kook. Laat zachtjes koken tot de appel zacht is. Doe het geheel door een roerzeef en zet de pan weer op het vuur.

Meng de Marmello in een schaal goed door de suiker en voeg het mengsel in gedeelten aan het gezeefde fruit toe, blijf roeren. Minder suiker kan, maar dan is het ook minder lang houdbaar. Voeg tot slot het vanille-extract toe.
Breng weer aan de kook en laat 1 minuur flink doorkoken. Doe de druppeltest.
Brandschone potjes tot rand vullen, deksel erop en even ondersteboven zetten.


*Druppeltest: Om te controleren of de jam voldoende ingekookt is enkele druppels jam op het koude bordje laten vallen. Als het snel opstijft is de jam klaar, blijft het vloeibaar dan nog even al roerende door laten koken.