Op de zeer lezenswaardige site Kruidjes.be van Daniëlle Houbrechts staat
Ze zijn trouwens erg snel op, maar havermout schijnt zo gezond te zijn, dat je er best eentje extra mag nemen!
De appelmoes en het lijnzaad gebruik ik ter vervanging van de 2 eieren in het recept, werkt prima!
150 g plantaardige boter
250 g havermoutvlokken
1 appel, tot moes gekookt met wat kaneel
1 eetl. gemalen lijnzaad met wat water tot een papje geroerd
1 eetl. gemalen lijnzaad met wat water tot een papje geroerd
1 theelepel vanille-extract
1 eetlepel gedroogde moerbeibesjes, tot poeder gemalen (fac.)
100 g suiker
100 g bloem
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
snufje zout
Zo maakte ik ongeveer 50 Heksenprotten (op de website vind je nog allerlei tips voor variaties):
Smelt de boter in een pan op zacht vuur, laat niet bruin worden.
Meng er de havermoutvlokken bij en verwarm nog 1 minuut zachtjes, blijf roeren met houten lepel. Haal de pan van het vuur.
Mix in een kom de appelmoes en het lijnzaadpapje met de suiker, het vanille-extract, snufje zout en het eventuele moerbeipoeder. Roer het havermout-botermengsel erdoor en zeef de bloem met bakpoeder erboven. Roer het geheel goed door.
Leg bakpapier op de bakplaat. Ik gebruikte een kleine ijsbolletjestang om kleine bergjes te maken en strooide op een deel wat sesamzaadjes. Druk ze eventueel iets platter met een theelepeltje.
Leg ze op 3 cm afstand van elkaar. Bak ze op 180° C in ongeveer 30 min. goudbruin.
Hou je in tot ze wat afgekoeld zijn!