zaterdag 1 november 2014

Stoofpotje van Spruiten en Kokos


Dit is gebaseerd op een recept van Rudolf, en zelfs als je niet zo'n liefhebber van spruiten bent lust je ze op deze manier in kokosmelk gekookt!

Ingrediënten (8 pers.)

500 g aardappels
2 flinke zoete aardappels
1kg spruitjes
4 rode uien
4 teentjes knoflook
olijfolie om in te bakken
4 tl paprikapoeder
4 tl kurkuma
4 tl garam masala
400 ml kokosmelk
400 ml water
250 ml haverroom
1 blik linzen
1 bosje peterselie
50 g gemalen kokos

Schil en snijd beide soorten aardappels in blokjes.
Verwijder de kontjes en de buitenste bladeren van de spruitjes.
Pel en snijd de uien in grove stukken.
Pel en snijd de knoflook fijn.
Verhit een scheutje olie in een grote pan en fruit de ui, knoflook, paprikapoeder, kurkuma, garam masala en aardappels circa 2 minuten.
Voeg de spruitjes toe en bak circa 4 minuten mee. Schenk de kokosmelk, water en de room erbij en breng aan de kook. Zet vuur wat lager en laat met de deksel op de pan koken tot de spruiten en de aardappels gaar zijn.
Giet de linzen af en spoel ze schoon. Roer er de linzen de laatste 2 minuten door en breng de stoofpot op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
Hak de peterselie fijn.
Verwarm een koekepan en rooster de gemalen kokos in circa 4 minuten goudbruin.

Serveren

Verdeel de stoofpot over (diepe) borden. Strooi de peterselie en de geroosterde kokos eroverheen.

Eet Lekker Mee (22)

Een jaar geleden besloot ik deelnemers aan de Vegan Challenge bij mij thuis uit te nodigen om plantaardig mee te eten. De bedoeling was om dat een maand te doen. Maar een nieuwe hobby was geboren … ik vond het zo leuk dat ik ermee doorging.
Nu dus alweer een jaar. 

We eten steeds meer plantaardig, zeker thuis, en dat bevalt prima. We zijn niet rigide, maar het komt steeds minder voor dat we nog dierlijke voedingsmiddelen eten. Lieve vrienden die voor ons koken doen hun best en dan zeuren we niet om wat kaas of ei.
Het is een proces, een avontuur en het voelt goed om steeds minder dieren te gebruiken.
We zijn (nog) geen veganisten, dat denkt men vaak, maar we zijn wel goed op weg.

Behalve het 1-jarig bestaan van Eet Lekker Mee is het vandaag ook World Vegan Day. Allemaal mooie aanleiding om juist vandaag weer een lekker plantaardig dinertje te geven, de 22ste ELM. Een mooi cadeau van gasten gekregen, wijn met op het etiket een van mijn eigen foto's ...De etentjes zijn altijd volgeboekt en het zijn zulke leuke, gezellige avonden, met leuke, bijzondere mensen. Allerlei mensen die bewust met eten bezig. 
Of je nu vleeseter, vegetariër of veganist bent, samen plantaardig eten verbindt, inspireert en geeft nieuwe inzichten. Dus ga ik het komende jaar ook door, me verder bekwamen in het koken van lekkere, aparte, gezonde en vooral cruelty free gerechten.