zaterdag 6 juli 2013

Vlierbloesemsiroop 2013

Bloeiende vlier bij het kerkje van Krewerd, Groningen, 26-6-2013
In 2012 had ik mijn vlierbloesemsiroop al klaar op 14 juni, zie hier. Dit jaar was het wachten en wachten. Al die regen, ik had er een hard hoofd in.
De laatste twee weken van juni was ik op vakantie in Groningen en als ik daar prachtige plukrijpe schermen zag, hoopte ik vurig dat er nog wat voor me zou zijn bij thuiskomst.
Goudse Hout, onbereikbare bloesem
Afgelopen donderdag ging ik op zoek. Het viel niet mee om een mandje vol te krijgen.
De mooiste vlierschermen zijn of onbereikbaar, of te hoog of aan de waterkant, of ik moet me een weg banen door metershoge brandnetel en kleefkruid en dan maar twee schermpjes kunnen plukken. Bramenstruiken grijpen me woest vast, maar ik zet door, ik moet en zal vlierbloesemsiroop maken. Veel bloesems zijn al te ver heen, ik vind nu minder schermen met veel stuifmeel en dat bepaalt de smaak.

Uren rondfietsen en onder de brandnetelbultjes, braamschaafwondjes, volgeplakt met bolletjes kleefkruid en allerlei eng kriebelgespuis vastgeplakt op m'n natte rug en in m'n decolleté, het is het allemaal waard, ik heb m'n mandje vol!
Ik maak de siroop weer hetzelfde als vorig jaar, die was goed van smaak.


Na het verwijderen van de takjes  heb ik ongeveer 250 g bloemetjes, ik voeg er twee liter lauw water bij, een biologische citroen in plakken en een vanillestokje. Gewicht erop en anderhalve dag laten staan.

Vanmorgen heb ik het geheel door een zeef gegoten en het vocht nog eens door een doek.
Ik zet het op een zacht vuur en roer er anderhalve kilo suiker door. Goed roeren tot suiker oplost. Daar voeg ik 22 gr citroenzuur aan toe voor de houdbaarheid.
Tegen de kook aanbrengen, niet borrelend laten koken, dan met trechter in brandschone flesjes gieten. Op kop zetten, omdraaien, testen of deksel niet meer flopt, dan is het goed.


Twaalf flesjes, nu niet net als vorig jaar teveel weggeven (twee al beloofd) met de rest proberen uit te komen tot de volgende pluk.
We beginnen deze avond met een glas witte bubbeltjeswijn met vlierbloesemsiroop …