zaterdag 19 september 2020

Boterkoek

Ik at laatst weer eens boterkoek en kon er bijna niet van afblijven. Ik vroeg me af of het mogelijk is om boterkoek zonder boter te maken.
Er is een steeds meer keus in plantaardige ‘boter’ in de supermarkt.

Dus maakte ik vandaag boterkoek. Ondanks dat het plantaardig is, is het natuurlijk nog steeds niet supergezond, maar hoe vaak eet je dit? 

Dus gelukt en goedgekeurd. Zonder dat er een diertje voor hoeft te lijden.
We vonden smaak en structuur erg dicht bij het origineel komen, heel lekker!

250 g bloem
250 g plantaardige boter
125 g witte basterdsuiker
1 el ongezoete appelmoes
1 tl citroenrasp
1 tl vanille-extract
snufje zout

Om te bestrijken meng 1 el plantaardige melk met 1 el maple syrup.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Snij een dun plakje van de boter en vet hiermee een bakblik in. Ik had een bakblik van ong. 24x28 cm. Snij de rest in blokjes. Zeef de bloem en de suiker in een kom. Voeg de blokjes toe en snij deze fijn met twee messen. Voeg citroenrasp, appelmoes, vanille-extract en zout toe. 
Kneed met koele handen tot een deegbal, druk deze plat, verpak in plasticfolie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
Druk het deeg in het bakblik, strijk glad met een lepel.
Bestrijk het deemet een kwastje met het sojamelk-mengsel. Maak met een vork een ruitpatroon en zet voor 30 min. in de oven.
Laat helemaal afkoelen.