Toen ik het boek Green Delicious van Natascha Boudewijn in april opensloeg en de pagina met tuinbonen zag, ben ik gelijk een zakje zaad gaan halen. Vooral dubbelgedopt ben ik er gek op.
Ze groeien in de zinken teil samen met de aardperen. Geen idee of dat samengaat, maar beide groeien vooralsnog goed.
Gewaarschuwd door Maarten's Moestuin( heerlijk TV- programma) voor de zwarte bonenluis, bekijk ik mijn jonge bonenplantjes dagelijks met argusogen.
Een paar keer schrik ik, maar het zijn zwarte vlekjes op de bladeren, dat hoort blijkbaar zo.
Als je de plant zo nauwkeurig bekijkt zie je pas hoe bijzonder hij eigenlijk bloeit. Prachtige lathyrusachtige bloemen, kenmerkend voor de vlinderbloemenfamilie, maar de tuinbonen hebben nog extra mooie zwarte vlekken en streepjes op het wit.
Op de Oostindische kers zie ik wel al wat luisjes verschijnen, misschien blijven ze dan weg van de bonen. Voordat ze helemaal onderzitten eten we de bloemen maar op.
Linzenburger |
Als de tuinbonen drie verdiepingen bloemen hebben, haal ik de toppen eruit, die trouwens erg lekker zijn ... kort roerbakken met wat knoflook, hier als garnering op de pasta:
Lekker tijd om wat te rommelen op het terras, beetje verpotten, opruimen, herschikken, onkruidjes weghalen (waarvan sommige in de groene smoothie terechtkomen) en gewoon kijken hoe hier alles groeit, bloeit en zoemt.
Het zegekruid (Nicandra physalodes) heeft zich dit jaar zo tomeloos uitgezaaid dat er in elke pot in elke hoek wel een paar zitten. De lavatera is ook een uitbundig bloeiend feest in roze.
De courgettes gaan ook bloeien, altijd weer spannend of bevruchting gaat plaatsvinden.
Dit jaar ook weer een paar kapucijners, omdat ze van die prachtige bloemen hebben.
Met wat oude knikkers van m'n zoon maak ik een drinkplaats voor bijen, zweefvliegen en ander nuttig gespuis. Door de knikkers verdrinken ze niet.
De dakgoot is hernoemd naar badgoot, merels komen dagelijks een bad nemen, met een hoop gespetter ... zo leuk en aandoenlijk om naar te kijken.
Ondertussen kijken ze al met een schuin oog naar de blauwe bessen … zal ik er een net overheen doen? Ach nee, laat ze maar … ik gun het ze!