dinsdag 19 januari 2016

Sociale hygiëne

In juni vorig jaar ben ik wegbezuinigd (een mooi woord voor afgedankt) bij één van mijn werkgevers en kwam voor dat deel in de WW. Het is lastig om voor deze dagen weer een baan te vinden, in mijn vakgebied en zeker gezien mijn leeftijd. In samenspraak met het UWV heb ik besloten om Eet Lekker Mee dan maar wat uit de hobby-sfeer te halen. Ik mag voor een bedrag van 1.000 euro scholing doen.

Als eerste kies ik voor een cursus sociale hygiëne. Een spoedcursus van één dag, want ik heb geen zin om daar veel tijd aan te besteden. Voorafgaand moet ik het cursusboek goed doorgenomen hebben. Het is interessante stof. Over de Drank-en Horecawet, over alcohol-, drugs-, rook- en gokbeleid, omgaan met agressie en geweld, maar ook over gastvrijheid en sociale vaardigheden. Veel gespreksmodellen.
De cursus vindt in Utrecht plaats. 

Omdat er een flink bedrag aan arrangementskosten inzat, heb ik ruim van te voren gebeld wat de vegan opties waren:


Ik: Ik kom binnenkort voor een dagcursus. Is er bij de lunch mogelijkheid om veganistisch te eten?
Anwoord: Ik ga het even aan mijn collega vragen … Ja hoor, er is een heel uitgebreid buffet.
Ik: Veganistisch hè, niet vegetarisch …
A: Ja, geen vlees of vis toch?
Ik: Niks dierlijks, dus geen boter, melk, kaas, ei.
A: Blijft er dan nog wat over?
Ik: Genoeg, maar meestal niet bij een buffet … Ik vind het geen probleem om zelf wat mee te nemen, maar ik betaal nogal een flink bedrag voor de lunch ...
A: Ja, dat is waar … ik ga de locatie bellen, ik bel u terug.

Na enkele minuten
A: Het is geen probleem, een medewerker loopt met u mee langs het buffet om te tonen wat u kunt eten.
Geef bij aankomst bij de receptie even aan dat u degene bent die veganistisch eet.


Het klonk goed, maar viel in de praktijk wat tegen. Het was inderdaad een geweldig uitgebreid buffet met ... vlees, vis, kaas, leuk voor als je alleseter bent.
Er was precies één salade zonder dierlijke ingrediënten, een koolsalade. Verder was er wel losse sla, zontomaatjes, komkommer en broodjes. Ik had wat pasta opgeschept, maar daar zaten garnalen in. Die heb ik er maar uitgevist en teruggegooid.
Ik ben niet van honger omgekomen hoor, maar het arrangement bedroeg 35 euro, inclusief koffie en thee de hele dag en 's middags allerlei snoep en sapjes.
Maar goed, ik hoefde het niet zelf te betalen. Buffetten zijn altijd lastig, je schept meestal teveel op, maar ik was tevreden met mezelf dat ik niet meer taalde naar al die dierlijke gerechten.
Met verbazing keek ik wel naar de borden van mijn medecursisten en dacht jeetje, om half 5 moet je nog examen doen, ik zou dan compleet inkakken.

Het is een pittige dag, van 9.00 tot bijna 18.00 uur, met een officieel examen.
Het ging allemaal goed en ik ben geslaagd!

Op twee andere dagen deed ik nog de HACCP en de Allergenen. Dus die drie heb ik alvast in m'n zak!