dinsdag 5 mei 2015

Geeraerdtscruyt

Domies Toen in Pieterburen, september 2011
Zevenblad, als ik het noem beginnen tuinbezitters gelijk te zuchten of te schelden. Iemand vertelde mij dat ze er zelfs gif opgespoten heeft. In een achtertuintje! Verdiep je eens in die plant, er zijn zoveel leuke weetjes op internet te vinden. 
Het is eigenlijk een groente en zo gebruik ik het ook. Ik ben blij als ik bij iemand mag plukken, vooral nu in het voorjaar, dan heeft het nog kleine blaadjes.

Het blad smaakt wat kuidiger dan spinazie, de smaak zit een beetje tussen peterselie en selderij. Ik heb al eens eerder zevenbladpesto van gemaakt, toen nog met kaas.


Nu maak ik een stevige plantaardige versie als pastasaus.

een vergiet vol zevenblad, gewassen, steeltjes verwijderd
100 g cashewnoten, een uurtje of wat in water geweekt en afgegoten
een handje pijnboompitten, even in droge pan geroosterd
1 sjalotje
3 eetl. edelgist
2 knoflooktenen
halve tl paprikapoeder
1 tl italiaanse kruiden
flinke scheut olijfolie
sap van 1 citroen
peper en zout naar smaak
zoveel water als nodig, in kleine scheutjes toegevoegd


Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en draai tot een smeuïg geheel. 
Kook pasta gaar, giet af en schep de zevenbladpesto erdoor en warm nog even goed door.
Ik serveer het met notenstrooisel, in rodewijnazijn gemarineerde rode ui, pijnboompitten en pinksterbloemen en koolzaadbloemen.