vrijdag 11 november 2011

6e dag No Impact Week - Water


Vandaag 11-11-11.
Behalve dat het Dag van de Duurzaamheid is en Sint Maarten en ook iets met carnaval, geven veel mensen in love vandaag op deze bijzondere datum ook elkaar het Ja-woord.
Voor ons No Impacters is het dag zes, dag van het Water.

Ik denk en hoop dat ik minder gebruik dan die 120 liter die gemiddeld door de Nederlander gebruikt wordt.

Onze CV-ketel is op de 1e verdieping, de douche op de tweede. Als we willen douchen komt er eerst een heleboel koud water, maar dat vangen we op, in een emmer. In de zomer ging dat naar de moestuin op het dakterras, nu spoelen we het toilet er mee door. Het blijft natuurlijk belachelijk dat wij hier ons toilet met drinkwater doorspoelen. Schamen jullie je niet? Ik wel. In een volgend huis wil ik dat anders regelen.
Nu niet na elk plasje zoveel liter drinkwater erdoorheen jagen.

We hebben ook geen bad. Ik ben wel een mens om elke morgen te douchen, maar als proef sla ik vanaf nu een dagje over, dus om de dag en ook wat korter. Kijken hoe dat bevalt.
Tandenpoetsen, niet meer met lopende kraan, maar een bekertje.
Afwasmachine is al jaren kapot, dus doen we met de hand, in de gootsteenbak.

Vleesproductie schijnt giga veel water te gebruiken. We eten wel vlees, maar zo weinig, meer als smaakmaker dan als hoofdzaak, paar keer in de week.

Deze week heeft de wasmachine nog niet gedraaid, maar na noodkreet Zoon: geen sokken en onderbroeken meer, morgen toch een wasje draaien.
Zelf let ik erop dat iets soms na 1x dragen heus niet gelijk in de was hoeft. We werken tenslotte niet in de mijnen!

Tijdens deze natte zomer was de regenton voldoende gevuld. Pas in september raakte hij een beetje leeg. Het water uit de regenton is alleen voor de planten. Ik heb wel een pantykousje om de toevoer gebonden, toch ligt er op de bodem altijd een laagje zwarte drab, dus dat is niet bruikbaar voor andere doeleinden. Maar toen was het ook wel klaar met zelfgeteelde tomaatjes en courgettes.

Heel erg peotserig ben ik ook niet meer, toch geen tijd voor.
Spaart ook water. Alles kan altijd beter, maar we zijn redelijk tevreden over ons watergebruik.