zondag 6 november 2011

1e Dag No Impact Week - Consumeren


Vandaag is de opdracht: Maak je leven leuker terwijl je minder koopt.


Vandaag is dat niet zo moeilijk, ik winkel nooit op zondag.
Omdat ik al jaren in de binnenstad woon, heeft winkelen niet zo’n aantrekkingskracht meer. Als je hier tussen de met een lege blik voortslenterende massa terechtkomt, wil je zo snel mogelijk naar huis.
Verder heb/maak ik er steeds minder tijd voor.

Geen afval produceren is heel moeilijk. Bijna alle voedingsmiddelen zitten in een verpakking. Groente lukt wel, maar verder? Soms maak ik de overweging in papier of plastic.  Bij de keus tussen blik of glas neem ik glas.
Verpakkingen die ik bewaar en hergebruik zijn voorlopig nog geen afval.
De glazen potten bewaar ik voor de eigengemaakte jam.

We zijn vandaag met vrienden naar het filmhuis geweest. Die afspraak stond al een tijdje. In het kader van het plaatselijk Architectuur Film Festival draaide de film The belly of an architect van Peter Greenaway uit 1987. Voorafgaand aan de film kregen we een inleiding. Over de symmetry in de film, of eigenlijk de net niet symmetry. Ik heb de film bekeken met oog voor de symboliek, de kunst, architectuur, het prachtige Rome, maar het verhaal zelf vond ik zo verdrietig.

Ik vermoed dat naar het filmhuis gaan niet echt minder consumeren is, hoewel, we zijn lopend gegaan ...  duh, 't is heel dichtbij.
We hebben geld uitgegeven aan de kaartjes en aan wijn, maar we hebben daarmee ook tijd in vrienden geïnvesteerd.

Omdat het de laatste film van dit festival was, werden er na afloop hapjes geserveerd. Niet zomaar hapjes, bijzonder lekker en fantastisch gepresenteerd. We zeiden nog wat een speciale catering. En opeens zag ik het ... hee ik ken jou, Toby! De Chef die het ook wat noordelijker heeft gevonden.
Erg leuk was dat.

Vandaag (zelf) weinig afval geproduceerd. Het grootste deel van de dag waren we niet thuis. Man heeft vanmorgen Zoon geholpen met het ophangen van geluidsbuffers in zijn studio. Vanmiddag in het Filmhuis. Als avondmaal van restjes van gisteren een snel maaltje gemaakt. Voedsel wordt hier in huize Ontdekking nooit weggegooid.
Als ik de recyclebare dingen weghaal blijft er heel weinig over.
Maar dat zal de komende dagen minder makkelijk worden.