donderdag 21 februari 2013

Flespompoen met pecorino en duivelse honing


Zoals de meeste volgers van mijn blog(s) inmiddels weten: ik ben dol op pompoen.
Meestal koop ik de bekende oranje pompoen, hier in mijn straat bij de bio-super, maar nu vond ik een mooie flespompoen. Eigenlijk wel handiger, want in de ‘hals’ zitten geen zaden, en in het bolletje zit veel minder zaad dan in de gangbare pompoen.

Van deze flespompoen maak ik het volgende recept, uit het tijdschrift Delicious (nr. 2, februari 2013), ik heb het iets aangepast naar eigen idee.
Ik zocht een pompoen met een mooie slanke lange hals om goede schijven van te snijden.

1 flespompoen met een mooie lange hals
olijfolie, zeezout
plakjes pecorino

duivelse honing:
honing
1/4 tl gemalen chilipeper

Verwarm de oven voor op 200° C.
Snij de hals van de flespompoen in schijven van ongeveer anderhalve cm en schil ze. Hoe langer de hals, hoe meer mooie ronde schijven.
Snij de rest van de pompoen ook in stukken (ik gebruik ze in een ovenschotel) en rooster deze gelijk mee met de schijven pompoen. Ze worden alleen niet gebruikt in dit voorgerecht.

Leg de pompoenstukken in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie, schep ze goed om en breng op smaak met zeezout. Bak ze tot je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken (ong. 20 min).

Haal ze uit de oven, laat iets afkoelen en bedek ze met plakjes kaas. Ik had parmegiano en pecorino, ik gebruikte ze beiden. Bak tot de kaas druipt en bubbelt.

Meng voor de duivelse honing de honing en chilipeper in een schaaltje in de magnetron (of steelpannetje) tot de honing begint te borrelen.
Schenk de honing over de pompoen voor je het gerecht opdient. Ik had nog voor het mooi (en het lekker) wat rucola op het bord gedaan.
Het is echt een lekker voorafje. Misschien een volgende keer, als ik gasten heb en dit voorgerecht serveer, doe ik er nog wat geroosterde stukjes walnoot bij. Voor de knapperigheid en omdat ze goed bij honing passen.

Leuk voorgerechtje!