zaterdag 14 oktober 2017

Knipselbonenschotel



Knipselbonen of dreuge bonen is een traditioneel Gronings streekproduct. Om bonen van de zomer te bewaren voor de winter werden ze gedroogd. Bijzonder is dat deze bonen in de peul gedroogd én gegeten worden.
Er zijn verschillende rassen geschikt om tot knipselbonen te drogen.
De bonen blijven op de tuin staan tot ze geel worden. Ze worden geoogst door de hele plant uit de grond te trekken en in z'n geheel te laten drogen, op zolder op kranten of opgebonden of geregen aan touwtjes in de zon en wind.
Slow food pur sang! Het oogsten en drogen is zeer arbeidsintensief en het weken en koken neemt geruime tijd in beslag.

Waarom knipselbonen? Omdat je ze met een schaar in kleinere stukjes knipt!


In 2012 heb ik deze bonen ook al eens klaargemaakt. Ik had deze keer een pakket besteld voor 8-10 personen, ik wilde het gerecht maken voor mijn gasten van een Eet Lekker Mee-avond. Zo grappig, pakket komt gewoon via de brievenbus, gedroogde bonen wegen bijna niks.
Eerst goed wassen, in stukjes knippen en dan 24 uur laten weken.




In de bijgevoegde handleiding staat dat de bonen in het weekvocht worden gekookt. Ik vond dat weekvocht er niet smakelijk uitzien en heb het afgegoten.
Omdat in het originele recept worst en rookspek meegekookt worden, bedacht ik om ze smaak te geven te koken in paddestoelbouillon. Dat was een goeie greep, na 2½ uur koken waren ze erg smakelijk.
Twee kilo aardappels erbij en nog 20 minuten koken.

Omdat ik er wat meer kleur in wou hebben, voegde ik tot slot nog wat geroosterde zoete en paarse aardappel toe.


foto: Jan Wilde een Tuin
Daarbij maakte ik vegan worst, vegan jus en gebakken spekjes van DVS.
Ik had elf porties en mijn gasten van de ELM-avond vonden het allen lekker.
Een gerecht van vroeger, maar dan aangepast aan de tijd, dus zonder diertjes.


Eet Lekker Mee (71)


Vanavond maakte ik voor een leuk, divers gezelschap het volgende menu:

Pompoensoep met Vadouvancrème
Enchillada's van zwarte bonen en zoete aardappel
Mix van zilvervlies-, rode en zwarte rijst
Salade van gepofte biet met bleekselderij, walnoot en tofu
Mangotaartje met slagroom



Het fooienpotje geleegd en de inhoud, met dank aan mijn lieve gasten, overgemaakt naar Stichting Melief.

Enchillada's van zwarte bonen en zoete aardappel


Voor de basis van dit recept werd ik geïnspireerd door de allerhande, maar maakte het verder naar eigen inzicht.
Verwarm de oven op 180°C.

olie
1 flinke zoete aardappel, in kleine blokjes
2 sjalotjes, gesnipperd
1 rode paprika, in stukjes gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 tl komijnpoeder
1 el agavesiroop
1 tl zout
250 ml groentebouillon
500 g zwarte bonen (ik heb altijd voorraad in de vriezer, maar uit pot/blik kan ook)
12 tortilla’s (of zoveel tot de vulling op is)

300 ml tomatensaus
1 tl chilipoeder
200 ml kokosmelk
12 tortillas (middel)
peterselie
geraspte kaas (Wilmersburger)

Rooster de zoete aardappelblokjes gaar in de oven of bak in wat olie.
Fruit ui in wat olie, voeg paprika toe en roer 5 min.
Voeg knoflook, komijnpoeder, agavesiroop en zout toe.
Schenk de bouillon erbij en roer er de zwarte bonen door, verwarm nog 5 min.

Schep het mengsel op de tortilla’s, rol ze op en leg ze in een grote ovenschaal (of twee kleinere)

Verhit de tomatensaus met het chilipoeder en de kokosmelk en schenk over de tortilla’s.
Verdeel er de kaas over en druk deze met de achterkant van een lepel een beetje in de saus. Vegan kaas smelt dan beter.
Bak ong. 30 min.
Strooi er de peterselie over en serveer.
Volgende dag ook nog lekker!