zaterdag 22 maart 2014

NL-Doet

Net als in 2013 doen wij dit jaar ook weer mee met NL-Doet.
Vorig jaar hadden we de klus gekozen muren witten in een koeienstal van een zorgboerderij in Haastrecht.

Dit jaar gaan we naar het Thomashuis in Gouderak. Thomashuizen zijn bijzondere woonvormen voor verstandelijk beperkte volwassenen. Op de website kun je meer lezen over deze woonvorm. Vooral het bijzondere verhaal van de initiatiefnemer Hans van der Putten die een plek zocht voor zijn zoon Thomas, waar hij hem met een gerust hart aan kon toevertrouwen. Hij zocht tevergeefs.

Het zijn geen instellingen, het lijkt niet op zorg, het is in feite een groot gezin, waar de bewoners leven in een warme en betrokken sfeer. Ik heb ongelofelijke bewondering voor mensen die zoiets aangaan en dat is de reden dat ik dit jaar voor deze klus gekozen heb.
Dit Thomashuis is een erg mooi fris huis, vrolijk en licht ingericht. Gevestigd in een voormalig schoolgebouw, gelegen vlakbij de Hollandse IJssel. De bewoners hebben mooie, zeer ruime, zit/slaapkamers.

De buitenboel ‘lenteklaar’ maken staat vandaag op het programma, ik begin met het kippen-konijnenverblijf schoonmaken (slim, ik heb m'n overall meegebracht).


Controle ... ja, het is schoon!
Daarna ga ik helpen met het alpacaweitje op te ruimen. Dat ligt tegen de dijk en daar is vroeger veel puin gestort. Omdat dat gevaarlijk voor de beestjes kan zijn worden de puinbrokken uitgegraven en afgevoerd. 


Alpaca’s …daar had ik nog nooit van gehoord, ik dacht eerst dat het lama’s waren. Er is wel verwantschap en ze zijn familie van de kameel. Ze leven oorspronkelijk in de Andes.
Los van wat ik ervan vind of zulke dieren hier wel of niet gehouden moeten worden … ik werd wel onmiddellijk verliefd op ze! Wat een lieve koppies, wat een leuke dieren, met hun onweerstaanbare oogopslag kijken ze je nieuwsgierig aan!


Mijn Architect gaat ondertussen met een groepje mannen moestuinbakken timmeren. Een flinke klus, maar het lukt ze om zes bakken binnen deze dag te maken. Ik vind ze erg mooi geworden, gemaakt van gebruikte steigerdelen.We zijn met ruim tien vrijwilligers en de bewoners doen ook mee, zodat we ook eens deze mensen een beetje leren kennen. Tussen de middag worden we verwend met een heerlijke uitgebreide lunch. 
Het was een bijzonder leuke dag en het weer was gelukkig ook goed. Moe en ook vol van alle indrukken kom je dan eind van de dag zeer voldaan thuis.