zondag 2 februari 2014

Retraite (2), van Gouda naar Woerden lopen


Om 7.00 uur opgestaan. Een flinke groene smoothie gemaakt van avocado, banaan, sinaasappel, bleekselderij, spinazie, mango, citroen en bovenop wat chiazaad en granaatappelpitjes.

Genoeg om ook nog een grote beker mee te nemen, want hoe kan deze retraite beter beginnen dan met een wandeling … samen met Y. ga ik de Winterwandeling van het IVN doen. Verder twee stevige desemboterhammen mee met tahin en banaan, wat gedroogde abrikozen en voor de lekkere trek sesam-pindacrackertjes.

Het gaat een geweldig mooie dag worden, als ik tegen negenen naar Y. fiets schijnt de zon al!
We drinken bij haar nog een soja-cappuccino en fietsen dan samen naar het vertrekpunt van de wandeling. De groep bestaat uit zo'n 15 deelnemers.


De wandeling gaat door de polder op de grens van twee provincies, het Hollands-Utrechts polderpad. Volgens de folder zou het 15,4 km zijn … maar een van de deelnemers heeft een GPS en bij het eindpunt stond deze op 23 km!


We starten bij station Goverwelle, een stukje door de woonwijk en al snel laten we de bebouwing achter ons. De Steinse Tiendweg is een oude handelsroute uit de 14e eeuw. Aan beide zijden van deze tiendweg liggen weteringen (brede sloten). 


Dit pad heb ik in het verleden vaker gelopen, toen het nog een NS-wandeling was en ik herinner me dat je regelmatig over een hek moest klimmen. De oude houten hekken zijn nu vervangen door ijzeren hekken, die je open en dicht kunt doen. Minder charme, meer gemak.


Het gebied van de Enkele en Dubbele Wiericke, kanalen ooit gegraven om overtollig water te kunnen
lozen van de Oude Rijn op de Hollandse IJssel. Langs het buurtschap Hogebrug komen we op de Ruigeweidse Achterkade, dit pad is voor mij nieuw, geweldig mooi!


Onderweg vertelt de gids nog mooie verhalen over  de historie van dit gebied. Jammer is wel dat je toch nog vaak de weg hoort en ook erg veel vliegtuigenen ... maar ja dit is Zuid-Holland.

We komen aan in Papekop en gaan naar Eetcafé de Dijketelg, de enige vegetarische soep is mosterdsoep, dus die neem ik, is erg lekker.
De wandeling gaat weer verder, het laatste mooie stukje is het Zwarte dijkje, dan komen we weer in industrieel gebied en lopen naar het station van Woerden, en zo weer de trein terug naar Gouda.

Ik vind het wel stoer van mezelf, een wandeling van 23 km en dan nergens last van hebben, wel blij om eenmaal thuis de schoenen uit te doen. Het is half 5 inmiddels.
Mijn Architect wil graag naar een muziekoptreden, waar een bekende van hem speelt … en vraagt of ik meega, even twijfel ik … ik heb meer zin in een warme douche, maar hij heeft geen zin om alleen te gaan … okee, geen douche, hup omkleden, jurkje en hakjes en there we go again.

Hoewel het niet allemaal mijn muziekstijl is, is het sfeertje daar erg fijn … en ja wat neem je dan te drinken … een wijntje natuurlijk. Eerste flopje van de voornemens is een feit.
Na het optreden gaan we bij Y. langs en worden getrakteerd op een overheerlijke linzensoep.
Eenmaal thuis gauw naar bed en wegzakken in een diepe droomloze slaap.