woensdag 8 mei 2013

Mengelmoestuin

Perenbloesem
Vandaag kan ik twee leuke dingen combineren … ik ben uitgenodigd door het Red Hat chapter de Rode Waterjuffertjes om mee te gaan naar een workshop bij de Mengelmoestuin, dus een Red Hat-uitje en een leerzame wilde kruiden-workshop.
Samen met een lady van mijn eigen chapter sluiten we ons aan bij de Rode Waterjuffertjes.


We worden ontvangen met kruidenthee en koek, vol interesse luister ik naar wat er verteld wordt.
Ik heb wel een klik met de eigenaresse van de tuin, zo zou ik mijn toekomstige tuin ook wel kunnen voorstellen. Ook met mooie kipjes.


Heerlijk zo'n wilde tuin, waar veel kruiden gewoon hun gang kunnen gaan, zoals bijvoorbeeld zevenblad; dat moet je niet zien als lastig onkruid, maar juist als gratis, gezonde groente … if you can't beat it, eat it!
Het schijnt dat de Romeinen het als groente aten, het heeft geen mest nodig, je hoeft het geen water te geven en slakken lusten het niet.
Zevenblad bevat vitamine C, caroteen, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. De bladeren van zevenblad kunnen bijvoorbeeld bereid worden als spinazie. En de mooie witte schermbloempjes zijn ook nog eens lekker.


Vervolgens krijgen we een rondleiding door de Mengelmoestuin; een verrassende en gevarieerde natuurtuin. 
Zoekplaatje ...


 ... in deze compostbak nestelt een eend.


De dames in het rood en paars verzamelen onderweg allerlei wilde kruiden waarvan we een smakelijke, reinigende, energieke 9-kruiden-bouillon en zevenblad-pesto maken.
Als ik het goed onthouden heb, komen de volgende planten in de bouillon: brandnetel, paardebloemblad, berkenblad, look zonder look, daslook, hondsdraf, zevenblad, fluitekruidblad, zuring. Daarbij nog een rode ui, knoflook, peper, zout en wat tamari, en groentebouillonblokjes.

Van zevenblad maken we ook nog een heerlijke pesto, op een stuk brood lekker bij de soep.Een aantal kruiden ken ik wel, ik experimenteer regelmatig met recepten met (on)kruiden. Toch leer ik weer bij, het jonge blad van fluitekruid is ook eetbaar, dat wist ik niet. Ook erg lekker in de soep is daslook.
Dit is zo leuk en alles smaakt geweldig en gezond. Ik besluit om morgen alles nog een keer thuis te maken, zodat Mijn Architect er ook van kan genieten.


Een heerlijke middag, reuze gezellig en na een klein buitje bij aanvang, bleef het verder droog.