dinsdag 8 november 2011

3e Dag No Impact Week - Vervoer


Verbrand calorieën, geen benzine

Ook nog steeds niets nieuws kopen en geen dingen weggooien.
Ik heb wel wat afval, maar vind het allemaal reuze meevallen.


stap 1 Gewoontes
stap 2 Houd bij wat je allemaal eet. Waar eet je het en waar koop je het?
stap 3 Ga! Fiets. Wandel
stap 4 De dag overdenken
stap 5 Schrijf vijf dingen op waar je dankbaar voor bent

stap 2
Houd bij wat je allemaal eet. Waar eet je het en waar koop je het?

Ik heb alles gewoon thuis gegeten...
Ontbijt - yoghurt met lijnzaad
Turkse stijl yoghurt van AH, er staat niet op waar het vandaan komt. Ik vermoed Nederland.
Lijnzaad, waar komt dat vandaan? Ik kan het niet vinden. Ik hoop dat het hier groeit. Wat is eigenlijk lokaal? Nederland ... of in een bepaalde straal rond je woonplaats?

Lunch - Speltpittenboterhammetjes met Leidse kaas en Philadelphia (geïmporteerd door Kraft Foods), de lege bakjes zijn prima her te gebruiken bij het schilderen op het werk.
Het brood is bio, Demeter, zit in plastic en komt uit Ahaus - Duitsland dus.
Hopelijk komt Leidse kaas uit Leiden.
Een grapefruit, die al geruime tijd op de fruitschaal lag. Niet lokaal, maar moet nu wel op.

Diner - Zoon komt eten en hij houdt van gekookte aardappels en broccoli. Hij wil graag gebakken eieren bij zijn eten. We hebben Rondeeleieren. Die komen uit Barneveld.


Ik ga naar de Natuurwinkel en koop losse groente. Alleen de aardappels gaan in een papieren zak, want daar zit erg veel aarde aan. Aardappels en broccoli voor vandaag, de rest voor morgen.
De prijsplakkertjes plak ik tegenelkaar en geef dat zo af aan de kassa.
Ik vertel van No Impact Week, ze wist het niet. O, zei ze dan gooi ik die stickers gelijk weg, heb je dat niet als afval. Haha, tuurlijk wel, alleen zit het in jullie afvalbak i.p.v. de mijne. Kassabonnetje hoeft niet geprint.
Ik zeg nog dat het jammer is dat verder zo’n fijne Natuurwinkel alles verpakt verkoopt. Alleen groente en brood (ongesneden) kan zonder verpakking.
Verder hebben we nog een restant groentegehaktschotel uit de diepvries.
Tussendoor drink ik water en thee, ik ben overgestapt op losse thee. En een rest hazelnoten opgemaakt, dat levert weer een leeg plastic bakje op, met een papieren wikkel en een kortingssticker erop. Uit de Natuurwinkel. Waarom staat overal zo weinig op waar het vandaan komt?
Het is een keus: opmaken wat er allemaal nog is, en bij de volgende boodschappen streven lokaal te kopen.
Lastig is de wijn: ik drink graag een glaasje wijn bij m’n eten. Die komt uit Zuid-Afrika. Hoe doen anderen dat. Deze week geen wijn?

stap 3 Ga! Fiets. Wandel
Kijk dat is makkelijk. Ik heb geen rijbewijs, ik doe alles lopend of op de fiets.
Bij erg slecht weer met de trein.
Wij zijn al vier jaar autoloos. Heel soms huren we een auto, soms mogen we een auto lenen.
Dus wij verplaatsen ons voornamelijk no impact.
Nou zijn dat bij mij geen lange routes hoor, gemiddeld zo’n 7 tot 15 kilometer per dag.
Man is veel stoerder, die fietst elke dag bijna 20 km heen en ook weer terug.

Vanmorgen naar cliënt gefietst en uiteraard de trap genomen, 4e verdieping.
Na afloop wedstrijdje, hij met de lift naar beneden ik met de trap. Kwamen tegelijk aan!


Stap 4 De dag overdenken
Ik ben dus niet van vervoermiddel veranderd.
Fietsen is heerlijk, zeker om je hoofd leeg te maken, na het werk.
Fijn is ook dat het in november nog steeds geweldig fietsweer is!
Alvast voorbereiden voor morgen. De boontjes die ik tijdens onze vakantie in Groningen op de Ommelandermarkt kocht, gaan vanavond in de week.
En sinds wij bezuinigen koop ik geen bloemen meer, maar ik hou erg van bloemen in huis, dus nu pluk ik ze. Van mijn dakterras of buiten en heel soms stiekem eentje uit iemands voortuin. 


Dotterbloemen in november!

Stap 5 Schrijf vijf dingen op waar je dankbaar voor bent.
Dat is ook een makkie, ik heb er nog veel meer...

1. Voor de liefde van mijn man waarmee ik al bijna 30 jaar het leven deel
2. Voor mijn fantastische zoon
3. Voor mijn vitaliteit
4. Dat ik kan doen wat ik wil
5. Dat ik in staat ben bij tegenslag overeind te blijven

Bonen uit Groningen