woensdag 30 april 2014

Panna Cotta (2)


Luchtige pudding-achtige toetjes zijn mijn favoriet. Panna cotta (gekookte room) is een Italiaans nagerecht gemaakt van room, melk, suiker en gelatine. Ook de Franse bavarois (Frans voor Beiers) is een luchtige pudding op basis van slagroom, eieren en gelatine. Blanc manger is ook gebaseerd op deze ingrediënten. Als je hierover gaat googlen blijken veel landen een vergelijkbare versie te hebben.

Nu wil ik natuurlijk geen gelatine gebruiken (brrr) en gebruik ik daarvoor in de plaats agar agar.
Dus niks weerhoud me nu om een lekkere, maar ook gezonde (voor mij en de dieren) panna cotta te maken. Al die dierlijke ingrediënten zijn helemaal niet nodig. Het gaat prima met agar-agar, zoals ik hier maakte met amandelmelk.
Deze maak ik met sojamelk:


250 ml sojamelk
75 ml sojaslagroom (Alpro)
1 tl agar-agar poeder
1 tl amandelextract
20 g suiker

Doe de agar-agar in een pan en los het op met een beetje van de sojamelk, goed roeren, voeg de rest van de sojamelk en de slagroom toe en verwarm langzaam tot het kookpunt, laat zachtjes 2 minuten koken. Voeg amandelextract, vlierbloesemgelei en suiker toe, roer goed met een garde en laat nog een minuutje zachtjes koken.
Giet het in de (siliconen) vormpjes, laat afkoelen en plaats nog een klein uurtje in de koelkast. 
Een heerlijk romig toetje, helemaal diervrij!


Stort op een bordje en bestrooi met wat geroosterde amandelsnippers en pompoenpitjes.
Ik schep er nog een lepel vlierbloesemgelei op, uit het laatste potje. Gelukkig komt de vlierbloesemtijd er weer aan, hopelijk kan ik zo'n grote hoeveelheid maken zodat ik weer een jaar vooruit kan.