donderdag 23 augustus 2018

Spaghetti aglio, olio e peperoncino



Die Italianen weten het wel … de allerlekkerste pasta’s zijn vaak de allersimpelste.
Heel inspirerend vind ik de cucina povera, vrij vertaald armeluiskeuken. Wat me vooral in deze stijl van koken aanspreekt is de kunst om vanuit schaarste dure voedingsmiddelen te vervangen door goedkope ingrediënten en bijvoorbeeld planten uit het wild te verzamelen om zo uiteindelijk fantastisch lekkere maaltijden te bereiden, die misschien wel gezonder waren dan wat de rijken aten.
Zeker nu vind ik zulke informatie uit het verleden belangrijk, gekenmerkt door zo weinig mogelijk verspilling. 

Enkele eenvoudige, maar mooie ingrediënten zoals knoflook, olijfolie en rode peper maken deze spaghetti tot een verslavend lekker maaltje.

Eigenlijk is dit een van de pastarecepten waar kaas niets aan toevoegt.
Zelfs in zijn boek Eerlijk Italiaans zegt Antonio Carluccio: dat u geen kaas hoeft te raspen, omdat de pasta zonder de kaas lekkerder is!

In Italië oorspronkelijk een voorgerecht, maar nu in combinatie met mijn bonensalade een volwaardige maaltijd.

Dus onbedoeld is dit zomaar een plantaardig gerecht.
En ... ook fijn, het staat supersnel op tafel.
Aan de slag ...  en zet dan net als ik het mooie nummer Si può fare’ van Angelo Branduardi op.

Voor twee personen

Witte bonensalade

1 blikje grote witte bonen, uitgelekt
1 sjalotje, fijn gesneden
1 tomaat, zaad verwijderen en in kleine stukjes gesneden
8 groene olijven, in vieren gesneden
handje basilicum blaadjes
geriste blaadjes van 3 takjes tijm
scheutje olijfolie
scheutje balsamico azijn
peper en zout naar smaak

Doe alle ingrediënten in een schaal en meng goed door elkaar.


Spaghetti aglio, olio e peperoncino

200 g spaghetti, in gezouten water, al dente (belangrijk!) gekookt
(bewaar een kopje kookvocht)
2 of 3 teentjes knoflook
1 klein spaans pepertje, in flinterdunne ringetjes (ik verwijder de pitjes) 
4 semi gedroogde zontomaatjes, in kleine stukjes gesneden
handje gehakte platte peterselie
flinke scheut extra vergine olijfolie
zout naar smaak

Hak de knoflook fijn. Hak de peterselie fijn.
Verwarm in een koekepan of wok de olijfolie. Doe de peper en knoflook in de pan en en laat de knoflook licht kleuren. Let op dat de knoflook niet verbrand, vuur laag zetten. Voeg ook de stukjes zontomaat toe en laat even meebakken. Blus af met een scheutje pastakookvocht.
Giet de spaghetti af, laat goed uitlekken en schep bij het peper-knoflookmengsel in de pan. Voeg nu ook de peterselie en zout naar smaak toe 
Roer goed door elkaar, verwarm nog even kort en serveer met de witte bonensalade.