vrijdag 28 augustus 2015

Van Zwitsers kaasje naar Feta ...

Mayonaise maak ik altijd zelf, boter sinds kort ook. De volgende stap is kaas. Ik heb wel al wat geëxperimenteerd, want mijn Architect eet nog steeds kaas en is (nog) niet tevreden over de verschillende vervangingen die ik aandraag.
Ik heb een hele map met recepten van vegan-kaasjes, maar telkens als ik er weer een wil maken (vaak in de avond) heb ik niet alles in huis en dan denk ik, oké … een andere keer maar.
Vanavond las ik het volgende recept … en ik had alles in huis, dus experimenteren maar. De basis is cashewnoten en agar agar.

Hier op deze site vond ik het recept, met prachtige foto's, een Zwitserse gatenkaas ... de gaten gemaakt met behulp van een rietje.


Hoewel ik me bijna precies aan het recept gehouden heb (ik had alleen geen uienvlokken, maar wel uienpoeder) is het een flauw ding geworden. Met meer zout zou het misschien nog iets zijn. 


Mijn Architect heeft het op verschillende manieren geproefd: op brood met vegan boter, met pesto, met mosterd, met jam. Het is niet vies hoor … maar het is geen kaas.
In dunne plakjes gesneden vond hij het zelfs meer naar boterhamworst smaken dan naar kaas.
Hahaha … boterhamworst, als ik paprikapoeder toegevoegd had, was het waarschijnlijk wel roze geworden. Misschien ga ik dat nog een keer doen.

Omdat voedsel weggooien hier in huis not done is, piekerde ik over wat ik met het restant zou doen.

Geniale ingeving: In blokjes gesneden en in een mengsel van olijfolie, rest olie uit een potje zontomaatjes, wat zout en een flinke lepel Italiaanse kruiden een paar uur laten marineren: voilà … fetablokjes in kruidenolie en die smaakten uitstekend!