zondag 29 november 2015

Eet Lekker Mee (42)

Voor dit etentje heb ik een deel van de laatste geoogste groente uit m'n moestuin gebruikt. Van de rucola heb ik een pesto gemaakt. De laatste worteltjes, bietjes en pastinaken waren erg klein gebleven, maar vol van smaak. En wat een werk om dat kleine spul schoon te maken! Maar weggooien doen we niet aan, en het is ook wel een lesje in geduld. Als je je er eenmaal aan overgeeft dan is het ook wel een meditatief werkje.


De prachtige palmkool (cavolo nero) was minder aangetast dan ik dacht. De buitenste bladeren waren wel aangevreten door rupsen, maar het blad dat zich daarna ontwikkeld had was gaaf. Ik verwijder de harde middennerf en snij het blad klein. Dan vijf minuten blancheren en uit laten lekken. Nu is het klaar om verder te bereiden. Ik ga het roerbakken en mengen met paddestoelen en zwarte olijven.


Dit was het menu van deze uiteraard geheel plantaardige ELM:

Rucolapesto met casavechips en nacho's

Wortel-rode linzen soep

Courgette met rode ui confituur en peterselie-haverroom

Palmkool met kastanjechampignons en zwarte olijven
Tomatenbulgur met worteltjes
Geroosterde pastinaak en gepofte bietjes
Baharat crème

Bosvruchtentaart met sojaslagroom