Voor als onverwachts het brood op is: een snel broodje van havermout en gemalen havervlokken (een pak van beide soorten van 500 gram kost net geen euro). Klaar in anderhalf uur. Kneden hoeft niet, gewoon mengen met de mixer met deeghaken. Smaakt heerlijk!
300 ml lauw water
7 g gist
1 el suiker
100 g havermout
100 g havervlokken, tot meel gemalen (ik doe dat in een koffiemolen)
100 g bloem
20 g volkoren speltmeel
2 tl lijnzaad
1½ tl zout
Water, suiker en gist mengen en 10 min. laten staan. In een kom overige ingrediënten mengen, gistmengsel erbij schenken en mixen tot gladde massa. In een broodvorm doen, bedekken met theedoek en half uur laten rusten.
Oven voorverwarmen op 180°. Het brood in de oven 50-60 minuten bakken.
Het blijft een laag broodje, maar smaakt prima! Vóór het snijden helemaal af laten koelen.