woensdag 24 augustus 2016

Pannekoeken met spek


Als je googelt op vegan bacon kom je allerlei soorten tegen. Ik vond zelfs een recept waarvoor rijstpapier werd gebruikt. Dat lijkt me leuk om uit te proberen. En is het mogelijk om deze facon in pannekoeken te gebruiken?



Het originele recept komt uit Denemarken!



Ingrediënten:

6-8 vellen rijstpapier
2 el olijfolie
2 el edelgist
3 el tamari of sojasaus
½ tl knoflookpoeder

¼ tl liqued smoke
½ el maple syrop
¼ tl gemalen zwarte peper
¼ tl Hongaarse paprikapoeder
evt. snufje zout


In dit filmpje wordt het precies voorgedaan:


Ik knip de vellen met een schaar, dat gaat makkelijker dan snijden met een mes, omdat ze dan gauw breken.
Het resultaat is verbluffend. Ik weet niet in hoeverre het naar bacon smaakt, maar het smaakt wel erg lekker en krokant. Ik zal het binnenkort eens omni's laten proeven.


Voor de pannekoeken gebruik ik het recept van Vegetus van simpele pannekoeken. Ik voeg er wat havermout aan toe voor wat voedzamere pannekoeken.


1½ cup bloem
½ cup havermout
1½  à 2 cups water
1 cup sojamelk
1 el koolzaadolie
½ tl zout
zonnebloemolie om te bakken

Pannekoeken zonder ei hebben wat meer tijd nodig.
Als ik een stuk bacon in het beslag in de pan stop, verbrandt het voordat de pannekoek gaar is.
Bij de tweede poging laat ik de pannekoek eerst helemaal gaar worden en leg er dan de bacon op. Dit bedek ik met een dun laagje beslag en bak het nog heel even, zodat de bacon vast zit. Dit werkt prima!
Met een scheutje maple syrop eten we dus vegan pannekoeken met spek en stroop.