woensdag 4 juli 2018

Hartige bloemkooltaart met Antiboise



Dit is een lekkere taart als voor- of bijgerecht.
Antiboise is een dressing, genoemd naar het Zuidfranse Antibes en geeft dit gerecht een heerlijke zomerse smaak en kleur.

Bodem:
250 g roggebrood
100 g ongebrande hazelnoten
1el fijngemalen lijnzaad met 3 el water, even laten staan
3 el olijfolie

Verwarm de oven naar 160°C. 
Maal roggebrood en hazelnoten in de keukenmachine, meng er olie en lijnzaadpapje door. Bekleed de bodem van een (vierkante) springvorm met bakpapier. Voeg het roggebroodmengsel toe en druk egaal aan. Bak 10 min. in het midden van de oven.

Vulling:
40 g cashew- en 40 g macadamiannoten, een paar uur in water geweekt
1 bloemkool
1 pak zijden tofu (of 1 pak gewone tofu, gepureerd met sojaroom)
1 el citroensap
1 tl vegan worcestersauce (bionade)
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
4 tl maizena
½ tl gemalen mosterdzaad
1½ tl zout
peper uit de molen
30 g gesmolten kokosolie

3-5 bosuitjes, het groene gedeelte in ringetjes, kort geblancheerd (het witte deel gaat in de antiboise)

Kook de bloemkool in roosjes in 10 min. gaar. Giet af, laat goed uitlekken en laat afkoelen. 
Spoel de geweekte noten af en pureer met de bloemkool. Voeg de (zijden) tofu toe en de rest van de ingrediënten (behalve de bosui). Pureer tot glad mengsel.
Spatel er de geblancheerde bosui door. Schenk de vulling over de bodem van de taart en bak ca. 45 min. in het midden van de oven. Neem de taart uit de oven en laat in de vorm 15 min. iets afkoelen.

Antiboise:
4 trostomaten
plukje saffraan
2 el witte wijn
3 el olijfolie
het witte gedeelte van de bosui, in ringetjes gesneden
rasp en sap van een ½ citroen
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 el peterselieblaadjes, fijngehakt
1/2 el tijm, fijngehakt
1/2 el basilicumblaadjes, fijngehakt (of oregano)
2 el kappertjes (niet afspoelen)
peper en zout

Ontvel de tomaten, verwijder zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Week de saffraan in de witte wijn. Rasp de citroen en pers het sap eruit.
Verwarm 2 eetlepels van de olie en fruit hierin de knoflook en ui een paar minuutjes.
Zet het vuur uit en roer tomaat, kruiden, kappertjes, rest van de olie, saffraanwijn, citroenrasp en -sap erdoor.

Snij de taart in vierkantjes, plaats op een bord en lepel er de antiboise over.
Warm, lauw én koud lekker!

Als je de taart een dag eerder maakt en een nacht in de koelkast zet, wordt hij wat steviger.
Weer opwarmen kan in oven of magnetron.