zaterdag 3 mei 2014

Kipstuckjes met shiitake-saus en veldsla op een knapperige udon-noodle bodemIk vind dat het hier in huize Engelwortel goed gaat op het gebied van dierleedvrij eten. Ik las laatst de term ‘driekwart planteneter’, dat vind ik wel een passende omschrijving voor ons.
We eten nog wel een eitje in het weekend en als Mijn Architect gaat arbeiden dan zit er in zijn broodtrommeltje desembrood met boter en kaas. Verder eten we vooral plantaardig. Je hoort alleen even nergens bij … mensen die ‘gewoon’ eten vinden ons extreem, mensen die veganist zijn vinden ons slappe hap … maar ikzelf ben tot nu toe tevreden over hoe wij met onze voeding omgaan.

Nu wordt het je niet echt makkelijk gemaakt in onze tuttenwoonplaats met 1 natuurwinkel.
Als ik op internet zie wat er verder al van de grond komt in grotere plaatsen en vooral in België, Duitsland en verder … stel je voor hele veganistische winkels!
Voorlopig moeten we hier zelf lekker creatief blijven bij het kokkerellen en roeien met de riemen die we hebben.

Op de website van de geweldige kok Tal Ronnen (The Conscious Cook) staan uitdagende recepten. Zijn groene aspergesoep heb ik al gemaakt.

Ik ga nu zijn gerecht “chicken” scaloppini with shiitake sake sauce, braised pea shoots, and crispy udon noodle cakes maken.

Gardein is een vleesvervanger, dus ik denk dat de vegetarische kipstuckjes van de Vegetarische slager wel voldoen. Die zijn trouwens tegenwoordig vegan.

Braised pea shoots  … tja erwtencress? Dat zal ik hier in Gouda niet vinden, vermoed ik.
Winterpostelein lijkt me wel leuk, maar heb ik ook niet, wel heb ik een zak veldsla, dat moet dan maar.

Faux chicken stock, ik neem een groentebouillonblokje, sake vind ik te duur, dat wordt sherry.

Earth Balance … dat klinkt super, geen boter, geen margarine … hier te koop? Weglaten kan ook.

De voorgekookte Udon noodles haal ik bij de toko, herkomst Korea en zijn vegan. 
Okee, aan de slag, dus

Kipstuckjes met shiitake-saus en veldsla op een knapperige udon-noodle bodem voor twee personen

1. De Udon noodles

Twee pakjes Udon Noodles
Olijfolie, peper en zout.
Warm de over voor op 100°C.
Haal de noodles voorzichtig uit de verpakking. Druk er met een ijzeren ring cirkels uit (de resten gaan morgen in de soep).
Verhit olijfolie in een koekepan en bak de noodleschijven met wat peper en zout ongeveer drie minuten per kant tot ze knapperig goudbruin zijn.
Leg ze op een bord met keukenpapier en houd ze in de oven warm.

2. De kip

1 doosje kipstuckjes van de Vegetarische slager
olijfolie, peper, zout, paprikapoeder, bloem

Meng in een bord peper, zout, paprikapoeder met een eetlepel bloem, wentel de kipstuckjes erdoor en bak ze knapperig bruin in olijfolie. Zet ook in de oven om warm te houden.

3. De saus

olijfolie, 250 g shiitake, 1 gesnipperd sjalotje, 1 eetl. sherry, 1 eetl. bloem
100 ml groentebouillon, scheutje sojasaus (kikkoman)

Verhit de olie, smoor de sjalot een paar minuten, voeg de paddestoelen toe, bak een paar minuten, roer er de bloem door en voeg dan de sherry en de bouillon toe, laat zachtjes koken tot de saus dikker wordt. Voeg naar smaak de sojasaus toe.

4. De groente

75 g veldsla, de worteltjes verwijderd
olijfolie,1 teentje knoflook, fijngesneden
een scheutje groentebouillon

Verhit de olijfolie en smoor de knoflook kort. Voeg de veldsla toe en de bouillon, roer kort en giet af.

5. Opmaken

Zet een noodlebodem in het midden van een bord. Leg er de veldsla op en daarop de kipstuckjes. Lepel er de shiitakesaus over en serveer.

Het is een leuk en lekker gerecht. De veldsla was uit nood, maar smaakte goed. Toch wil ik daarvoor nog wel iets anders bedenken. Ik ben wel tevreden, ik ga een foto op de facebook van de vegetarische slager plaatsen.