zaterdag 7 maart 2015

Moestuincursus (1)

juli 2013, kapucijners op het dakterras
Ik ben nu toch aan zo'n leuke cursus begonnen! Een moestuincursus. De afgelopen jaren heb ik op mijn dakterras een beetje geëxperimenteerd met groente in potten telen en aldoende werd ik steeds enthousiaster. Deze cursus volgen is een goede stap om meer kennis en vaardigheden te verkrijgen. Ook met het oog op de toekomst, als ik ooit een eigen tuin heb leek met me wel zinvol om deze cursus te volgen. 

De cursus wordt gegeven bij Uit je eigen stad, vorig jaar september hebben we deze plek bij toeval ontdekt.
Een moestuin in Rotterdam is niet heel handig als je in Gouda woont, maar het lukt me om binnen een uur daar te zijn met openbaar vervoer.
Mensen vroegen aan me of er geen moestuinen in Gouda zijn? Natuurlijk wel, maar niet met cursus erbij! Ik heb er wel eens over gedacht, zo'n volkstuintje, maar verhalen over allerlei regels hield me tegen. 

Het is een superleuk lespakket: Het komende jaar 8 theorielessen, je krijgt een eigen moestuintje, gebruik van alle gereedschap en biologisch plant- en zaaigoed.
Het tuintje is 49 m2 , 7x 7 m en verdeeld in 6 vakken, met zijn eigen groentefamilie. Je leert een teeltplan maken.


Hier ga ik alles over leren:
  • Bodem en bemesting
  • Plantkunde en kringlopen
  • Teelt van groenten en kruiden
  • Bodembewerking en onkruidbestrijding
  • Gewasverzorging- en bescherming
  • Vruchtwisseling en teeltplan
  • Oogst, verwerking en bewaring
  • Bijzondere groente- en teeltmethoden
Verder hoort er ook nog een prachtig boek bij. 
Binnen no time was de cursus vol, er zijn drie groepen van ongeveer 15 deelnemers.
Een lesdag bestaat uit theorie en praktijk en is inclusief een heerlijke lunch in het restaurant van Uit Eigen Stad.Geduldig beantwoordt onze docent René alle vragen, en ik kijk met bewondering hoe hij het voor elkaar krijgt om ons in betrekkelijk korte tijd op een kale vlakte 15 tuintjes laat uitzetten, kruiwagens met turf en compost vol te scheppen en verdelen over alle tuintjes en het geheel tot slot glad te harken.


Omdat het in de loop van de dag steeds lekkerder weer wordt is het gewoonweg heerlijk om zo buiten bezig te zijn. Dan wacht ons een lekkere lunch.


Als de tuintjes klaar zijn gaan we alvast tuinbonen en erwten in bakken voorzaaien, en ook kleine zonnebloemen. Leren hoe je je gereedschap na het werk reinigt hoort er ook bij.


Erg leuk is het ook om aan het eind van de cursusdag bij een wijntje nog even met een medecursiste na te praten. Nu nog genoeg tijd vinden (maken) om regelmatig naar mijn tuinje af te reizen.
Ik kijk er ook al naar uit om straks gerechten bij Eet Lekker Mee te serveren van mijn eigengeteelde groenten!