Ik wilde graag eens ciabatta maken. Ik heb twee recepten uitgeprobeerd. De eerste was van Vicenzo's Plate, een grappige Italiaanse kok in Australië. Hij maakte kleine ciabatta's en ze waren ongelooflijk lekker! Ook na invriezen en weer ontdooien waren ze nog heerlijk knapperig!
Toch wilde ik ook een recept proberen waarbij het deeg een nacht moest fermenteren en niet alleen uit witte bloem bestond. Daarvoor koos ik het recept van Gemma Stafford, een Ierse in de VS. Ook een goed recept.
Ik had van het deeg twee ciabatta's gevormd en ze waren goed gelukt:1½ tl zout
¼ tl gist
450 ml handwarm water
1 el olijfolie
Dag 1:
Meng in een kom bloem en meel, zout en gist.
Giet in een maatkan het water en de olie. Doe dit bij het meel en roer goed door elkaar tot geen droog meel meer zichtbaar is.
Bedek de kom met plasticfolie en laat ongeveer 18 uur staan.
Dag 2:
Zo ziet het deeg er de volgende morgen uit, flink gebubbeld en gerezen:
Strooi wat bloem op je werkvlak. Schraap het deeg op het werkvlak en vorm het m.b.v. schraper of spatel in een bal. Verdeel het deeg in twee stukken. Rek deze stukken een beetje langwerpig uit, bestrooi met wat bloem, bedek met een theedoek en laat twee uren rusten.
Warm de oven voor op 210°C. Pak met bebloemde handen het deeg op en rek nog iets uit en leg op een met bakpapier bedekte bakplaat.
Bak ongeveer 30-40 min. Laatste minuten opletten!