zondag 17 oktober 2021

Citroen


Ik heb al jaren een droogoven, maar heb hem amper gebruikt, omdat ik bang was voor het stroomverbruik. Hij stond weggestopt en ik vergat eigenlijk dat ik hem had. Nu heb ik me weer wat meer verdiept in het principe en het stroomverbruik blijkt reuze mee te vallen.


Dus van plan om toch maar meet te gebruiken, hoewel voor de meeste dingen het seizoen inmiddels voorbij is. Stom, ik had zo’n prachtige lavas plant, die had ik mooi kunnen drogen voor soepgroente.

Een paar weken geleden heb ik wat vlierbessen gedroogd, voor als het nodig mocht zijn bij griep of verkoudheid, en dat ging heel goed.



Voor een dessert heb ik citroenschijven gedroogd. Eerst laten trekken in siroop en daarna in de droogoven.



Recept:

1 biologische citroen

100 g suiker

200 ml water


Snij de citroen in dunne schijfjes. Breng het water met suiker aan de kook en leg de schijfjes er in. Laat het ongeveer een half uur op heel laag vuur trekken.

Haal de citroen uit de siroop en laat in een vergiet uitlekken, bewaar de siroop.


 

Ik droogde de schuifjes ongeveer twee uur in de droogoven op 70° C. Daarna bewaren tussen bakpapier en verder aan de lucht laten drogen. Tegen het plakken een klein beetje suiker op strooien.




Citroen-limoncello siroop


200 ml water

50 g suiker

siroop van de citroenschijfjes

1 biologische citroen

30 ml Limoncello


Schil de citroen heel dun, let op dat er geen wit aan zit, dat maakt het bitter. Hak fijn. Pers de citroen uit.


Breng water en suiker aan de kook met de schilletjes en het sap, vul aan met siroop van de citroenschijfjes. Laat 20 min. zachtjes koken.

Voeg de Limoncello toe en laat afkoelen.


Ik maakte het dessert net als deze frambozentiramisu, maar in plaat van de frambozen gebruikte ik de siroop. Voor de koekkruimels gebruikte ik Digestive biscuits.


De mooiste schijfjes uitgezocht en de toetjes daarmee gegarneerd. Erg lekker!