Romige kaassausen vond ik altijd erg lekker op de pasta, maar wel vet en zwaar, daarna meestal lichtelijk last van de maag.
Ik maak nu, als ik vegan kook, dit soort kaassauzen van geweekte cashewnoten, maar deze is ook een lekkere versie.
Deze pastasaus van oh she glows is licht verteerbaar, want is gemaakt van … bloemkool!
De gepureerde bloemkool heeft een romige structuur en door de edelgist krijgt het toch een ‘cheesy’ smaak. Je kunt er nog allerlei groenten naar eigen inzicht doorheen doen. Ik had nog het binnenste van de groene kool van de koolrolletjes over, dus dat heb ik erin verwerkt.
Zo maakte ik het voor twee personen:
200 g pasta, ik had volkoren spelt-penne
rest gekookte groene kool
1 kleine bloemkool
1 eetl. olijfolie
2 teentje knoflook, uitgeperst
1 sjalotje, gesnipperd
150 ml amandelmelk (ik had zelfgemaakte, maar kan ook uit pak, let dan wel op ongezoete, of sojamelk)
2 eetl. edelgist
1 eetl. citroensap en wat rasp van de schil
peper en zout naar smaak
peterselie
Kook de bloemkool gaar.
Bak in een koekenpan in de olie de ui met knoflook op laag vuur. Pureer de gare bloemkool samen met het ui-knoflookmengsel, melk, edelgist, citroensap en -rasp, peper en zout
Kook de pasta gaar en schep er de groene kool (of wat je zelf wilt) erdoor.
Meng de saus met de pasta, voeg eventueel nog wat zout toe en serveer met fijngesneden peterselie en zwart peper uit de molen. Druppel er tot slot wat etra vierge olijfolie over.