donderdag 12 februari 2015

Flammkuchen


Flammkuchen is een beetje (niet helemaal) een Duitse versie van de pizza, oorspronkelijk uit de Elzas, met een flinterdunne, krokante bodem. De naam schijnt te komen van het feit dat destijds een restant uitgerold brooddeeg in de houtgestookte oven werd gedaan om de hitte te testen. Ook las ik ergens dat gebruikt spekvet de oven deed ‘opvlammen’.


Xantener Eck, Berlijn
Toen we in Berlijn waren hebben we Flammkuchen als borrelhapje in een cafeetje gekregen, gezellig gereserveerd op een grote houten plank met pizzasnijdertjes erbij en een glaasje wijn. Heel gemütlich. 
Deze Flammkuchen was weliswaar niet vegan, maar met kaas, crème fraîche en mozzarella, dus zocht ik bij thuiskomst direct naar een vegan versie.

Een simpel basisrecept vond ik in deze video:



Vrij makkelijk om te maken, zonder gist, en echt heel lekker! Je kunt eindeloos variëren met verschillende ingrediënten.
Mijn eerste Flammkuchen maakte ik zo:

Stap 1: Het deeg
200 g volkoren speltmeel
1 tl zout
1 el olijfolie
110 ml water
wat bloem bij het uitrollen

Maak eerst het deeg, meng de ingrediënten en kneed tot een soepel deeg, vorm er en bol van, wikkel in plasticfolie en leg tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de oven naar 200°C


Stap 2: De saus
200 g sojajoghurt (ongezoet)
1/2 tl zout
1 mespuntje nootmuskaat
1 el olijfolie
1 tl gedroogde italiaanse kruiden
peper

Meng deze ingrediënten in een schaal.


Stap 3: De topping
2 uien
100 g Rooktofu
1 el olijfolie
1 tomaat
gedroogte oregano
Edelgist

Snij de ui in halve ringen, snij de tofu in plakjes, en dan in kleine blokjes.
Meng alles met de lepel olie in een schaal.
Snij de tomaat in dunne plakjes.


Leg bakpapier op de bakplaat. Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg uit tot een dunne lap, zo groot als de bakplaat. Leg de lap deeg voorzichtig op de bakplaat, verdeel de yoghurtsaus over het deeg, laat een rand van ongeveer 1 cm vrij. 
Verdeel het ui-tofu mengsel erover en leg de plakjes tomaat erop.
Strooi er nog wat oregano over en zet het ongeveer 20 min de oven.

Strooi er voor het serveren eventueel wat edelgist over voor een kaasachtige smaak.
Ik was aangenaam verrast door de knapperigheid van het deeg, heerlijk!




Op een bordje van mijn moeder ...