maandag 11 maart 2013

Huisvlijt


Ooit heb ik van een van mijn werkgevers een prachtige grote regenboogkleurige paraplu gekregen. Na een keertje gebruikt klapte hij de verkeerde kant uit, baleinen (heet dat zo?) vervormd, dus niet meer bruikbaar voor z'n oorspronkelijke doel, te weten mij drooghouden bij een flinke regenbui.
Geen afval produceren … ik had het doek van deze kapotte paraplu bewaard met het idee daar kan ik nog wat mee. Ik heb er groentezakjes van gemaakt voor de kleine hoeveelheden groente die ik naast de Odintas, bij de Natuurwinkel koop.Even snel onder de naaimachine, hoeft helemaal niet netjes, koordje erdoor … klaar. In de mooiste kleuren!
Als ze vies zijn kun je ze uitspoelen en laten drogen, zo zijn ze lang bruikbaar. De prijsstickers plakken er niet goed op, dus zijn weer makkelijk weg te halen. De zakjes wegen net geen 10 gram.

En wat krijg ik leuke reacties in de winkel! Nu nog bij AH durven. ‘Gek mens met haar zelfgeknutselde zakjes’.

2e Dag No Impact Week 2013 - AfvalGreenpeace
Vandaag staat afval centraal … mijn afval. Ik vind dat ik daar redelijk mee omga. Het kan nog steeds beter, ik koop nog teveel in plastic verpakking, zoals champignons, yoghurt enz. Maar ik word steeds kritischer en minder gemakzuchtig.
Bij losse dingen zoals in een warenhuis, zit je aanschaf vaak heel snel in een zakje, vroeger liet ik het dan maar zo, nu zeg ik dat ik geen zakje hoef en laat de verkoopster het er weer uithalen. 
Als ze het van te voren vragen of ik een zakje wil, geef ik wel altijd een compliment: nee dank je, wat goed dat je het eerst vraagt.
Op de markt bij de groentekraam moet je snel zijn: Doe maar gelijk in m'n tas! Want anders gaat elk enkel stuk in een apart wit plastic zakje. Als ik niet snel genoeg ben, of even niet oplet, laat ik de marktkoopman het weer uit het zakje halen, maar dan moet je wel sterk in je schoenen staan, je kunt een diepe zucht krijgen en men wordt er erg sacherijnig van.
Maar ik dus ook, van al dat plastic. ‘Heeft u wel eens van de plastic soep gehoord?’ vroeg ik laatst. Zegt zo'n slimmerik dat je het ook niet in zee moet gooien.

Verder doe ik het hetzelfde als vorig jaar, maar nog wat strenger. Een komkommer koop ik niet in plastic, bananen ook niet … dat vind ik zo'n onzin.
Maar soms heb je geen keus zoals bij spinazie bijvoorbeeld. Zoals gezegd het kan nog steeds beter, ik lees met bewondering blogs waar geen wasmiddel, shampoo e.d. wordt gekocht, maar allemaal zelfgemaakt. Dat is nog een uitdaging voor me!

Ik heb al jaren geen krant meer en een nee/nee-sticker op de brievenbus, dus we hebben weinig oud papier en glas gaat netjes in de glasbak, dus dat is eigenlijk geen afval meer, denk ik maar grondstof om iets nieuws van te maken. Plastic wordt in onze gemeente ook opgehaald.
Glazen potjes worden voor de homemade jam e.d. bewaard. GFT breng ik naar een bak aan het eind van de straat.
Verder wordt hier niks vervangen tot het versleten of niet meer te repareren is. Zodoende hebben wij nog steeds een stokoude TV en mijn oude nokiamobiel roept veel hilariteit op … maar ja, hij wil maar niet kapot.


Andermans afval is nog steeds een ergernis … dagelijks raap ik wat op in mijn straat, maar ik word helemaal naar van de smerigheid voor mijn deur. Daar liggen steeds vaker peuken, rochels en hondedrollen, dat ben ik echt zat, dat kost me dagelijks wel een paar emmers water.
Schuin onder ons zit een kapper, en de buiten rokende clientèle gooit de peuken voor m'n deur, maar vooral dat gespuug, getverderrie wat goor, ik sta het kokhalzend weg te vegen.
Vandaag dit geknutseld en op de voordeur geplakt … zou het helpen?En dan vraagt NIW nog om vijf dingen op te schrijven waar ik dankbaar voor ben:
  1. Dat ik vandaag op mijn werk mensen weer enthousiast heb gekregen
  2. Dat ik het, ondanks de kou, heerlijk vind om naar werk en weer naar huis te fietsen
  3. En dat ik het 's avonds thuisgekomen lekker warm in huis vind, terwijl het 15°C is …
  4. Dat ik dan samen met mijn man, ondanks alle zorgen, van een wijntje kan genieten
  5. Dat ik zo positief en optimistisch ben ingesteld