vrijdag 12 juli 2013

Risotto met dubbelgedopte tuinbonen

Onderweg naar het werk kom ik een stalletje tegen met groente, dan dacht ik oh, op de terugweg even kijken … en dan was alles al weg. Nu was ik slimmer en nam het gelijk mee, geld achtetlaten in een kistje … geweldig, een grote zak tuinbonen en een zakje met 6 kleine bietjes (recept morgen). 


Ik ben gek op risotto … om te eten, maar vooral ook om te maken, dat langzame koken, roeren, mijmeren, zo rustgevend.

Met de tuinbonen maak ik de volgende risotto:

1 kg tuinbonen
200 g Arboriorijst
1 gele paprika
1 sjalot, gesnipperd
2 bosuitjes, in ringen gesneden
1 liter groentebouillon
1 tl kurkuma
1 tl karwijzaad
citroenrasp en -sap van een halve citroen
boter
50 g geraspte Grana Padano (o.i.d.)

Dop de tuinbonen en kook ze drie minuten in water. Laat uitlekken, spoel af met koud water en verwijder de plastic-achtige velletjes (ook een meditatief werkje).

Smelt wat boter in een pan en smoor op laag vuur de uien een paar minuten, voeg de paprika, kurkuma en karwijzaad toe, laat 10 minuten smoren.
Voeg de rijst toe en roer tot de korrels rondom bedekt zijn met boter.
Voeg nu steeds met een soeplepel de bouillon toe, en laat al roerende opnemen.
Voeg dan weer een lepel bouillon toe. Bij de laatste lepel de tuinboontjes toevoegen

Roer het citroenrasp en -sap toe, nog een klont boter en de kaas. Goed doorroeren.