Ook al is de keuken nog niet helemaal klaar, ik kon toch niet wachten om de oven uit te testen. Of de deur nu naar beneden, links- of rechtsdraaiend was bij eerdere ovens, hij stond altijd in de weg en ik verbrandde vaak mijn arm. Nu heb ik gekozen voor een oven met een inschuifbare deur, een Slide & Hide van het merk Neff. Geweldig hoor!
Als eerste maak ik een brood zonder kneden. Dat lijkt me wel wat, omdat ik soms pijn in mijn handen heb en kneden dan niet gaat.
De meeste pannen die ik heb zijn geschikt voor de nieuwe inductie kookplaat, op drie pannen na. Ik heb ook nog een oude gietijzeren braadpan, nog van de kookclub bij mijn eerste werkplek, maar die ga ik niet op die mooie plaat zetten! Ik ga hem gebruiken als een soort Dutch Oven voor het brood.
Eindelijk heb ik ook een Deense klopper aangeschaft, zo handig!
Het is een vochtig deeg. Normaal moet je brooddeeg kneden om de gluten (eiwitten) te activeren. Dat zorgt er voor dat brood luchtig en elastisch wordt. Bij het niet-kneden brood gebruik je heel weinig gist en door de lange rijstijd ontstaat een fermentatieproces en vindt een voorverteringsproces plaats en dat maakt het brood veel lichter verteerbaar (... las ik hier).
Na verschillende probeersels ben ik tevreden over deze ingrediënten:
300 g biologische tarwebloem
150 g biologisch volkoren speltmeel
25 - 50 g pitten, zaden en/of noten
350 ml water op kamertemperatuur
¼ tl droge gist
8 g zout
Dag 1:
Zout in een kom, daarop meel, gist en evt. zaden e.d. met het water door elkaar roeren (met m'n Deense klopper). Dek af met plasticfolie en theedoek en laat 18 uur staan.
Dag 2:
Volgens de meeste recepten moet je nu het werkvlak met bloem bestuiven. Ik vind dat niet goed werken omdat het nogal onhandelbaar deeg is. Ik smeer het werkvlak in met wat olie en de schrapers ook. Schraap het deeg uit de kom en vouw het met behulp van twee schrapers een paar keer dubbel. Leg een groot stuk bakpapier in een schone kom, til het deeg in de kom en bedek met theedoek en laat nog 2 uur rijzen.
Verwarm een half uur van te voren de oven voor op 230°C. Zet de gietijzeren pan met deksel in de oven. Ik gebruik de onderste richel.
Als het deeg klaar is, neem de pan uit de oven (Pas op, zeer heet!)
Til het deeg met het bakpapier en al op en laat het in de hete pan zakken. Knip het bakpapier zonodig bij. Doe de deksel er weer op en zet in de oven. Ongeveer 30 min.
Na 30 min het brood eruit tillen, bakpapier wegnemen (dan wordt de bodem ook knapperig) en brood weer terug in de pan doen, zonder deksel terugzetten voor nog 15 à 20 min. voor een mooi bruin kleurtje. Ik zet de oven dan terug naar 200 °C omdat het bij mij te donker werd.
Klop op de bodem, als het hol klinkt is het brood gaar.
Het is een mooi brood met een knapperige korst geworden. Het brood niet in plastic bewaren, dat wordt het zacht. Ik stop het in een katoenen zak als het helemaal afgekoeld is. Of gewoon los in de broodtrommerl.
Dezelfde dag opeten is het beste, maar de volgende dagen is het ook nog prima te eten. Invriezen gaat ook goed.
Het smaakt heerlijk! Inmiddels heb ik al verschillende soorten gemaakt, met een beetje roggemeel of lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, gehakte cashewnoten enz. Ik maak er nu elke dag een en koop zelden nog brood.
Volgens allerlei info op internet is Jim Lahey (eigenaar van Sullivan Street Bakery in New York), de bedenker van het No Knead bread, in 2006.
Maar ene Suzanne Dunaway, ook uit de VS, schreef in 1999 het boek No Need to Knead: Handmade Italian Breads in 90 Minutes.
Verder speurend blijkt British food writer Doris Grant in 1943 al een boek met een recept voor een Grant Loaf, zonder kneden heeft geschreven.
Volgens weer andere bronnen deed men het al zo in de 18e eeuw en wie weet wel veel eerder. Mogelijk deden de Romeinen het al met een Römertopf. Niks nieuws onder de zon … het is gewoon het allerlekkerste, makkelijke brood. En niet kneden, dat is toch fantastisch!