woensdag 19 september 2012

Pasta uit Plenty, maar dan pover …Weer eens het boek Plenty gepakt van Yotam Ottolenghi. Ik hoop er nog steeds achter te komen waarom men zo lyrisch over deze kok is. De hipste kok en zijn toprecepten.
Ik ga vandaag het toprecept knapperige pappardelle maken (blz. 252).
Een aantal ingrediënten vervang ik (Japanse panko), laat ik weg (suiker) of voeg ik toe (een sjalotje).
In het recept werd gesproken van broccoletti, bimi of choisum, maar in plaats van dit nieuwerwets gedoe werd het gewoon broccolli.
Ook geen pappardelle maar een ander pastavormpje uit de voorraad, pipe rigate.
Hij gebruikt  250 g pasta voor twee personen, wij hebben aan 75 g p.p. genoeg.
Je moet al die koolhydraten er ook weer af fietsen, nietwaar?


olijfolie
250 g champignons
1 dl witte wijn
1 kleingesneden sjalot
1 laurierblad
3 takjes tijm, blaadjes eraf gerist
1½ dl sojaroom
geraspte schil van 1 bio-citroen
1 fijngehakt teentje knoflook
3 eetl. fijngesneden bladpeterselie
1 fijngemaakte volkorenbeschuit
1 stronk broccoli
zout en zwarte peper

Bak de champignons en sjalot in de olie. Als ze gaan kleuren de wijn, laurier en tijm toevoegen. Aan de kook brengen en tot eenderde inkoken. De room erdoor roeren, op smaak brengen met peper en zout. Warmhouden.

De citroenrasp met knoflook en peterselie vermengen. Het beschuitkruim even roosteren in droge koekepan.

De broccolli kort koken.
De pasta koken.
Broccolli aan roomsaus toevoegen en de helft van het peterseliemengsel.
Doe de pasta in een schaal en schep de saus erover. Roer het overgebleven peterseliemengsel door het beschuitkruim en strooi het over de pasta.

Geel - Floriade (2)Geel, een zonnige vrolijke kleur. Toch gek dat ik er zelden voor kies. Niet in de bloempotten op mijn dakterras. Ik heb geen kleding in die kleur. Gele bloemen koop ik eigenlijk weinig, soms gele tulpen. Ik heb niks geels in m’n huis. Maar buiten vind ik het prachtig: koolzaadvelden, zonnebloemen enz.


Op de Floriade een mooie combinatie, toch zal ik die zelf niet gauw kiezen, denk ik. Als ik een hele grote tuin zou hebben ... ja misschien dan wel?Je wordt toch vrolijk van voorjaarsgeel … winterakoniet, dotterbloemen, paardebloemen, narcissen en ook het najaarsgeel van bladeren vind ik mooi.
Ik had ooit een vriendje die me zelfs Geel(tje) noemde … ik heb geen hekel aan die kleur, maar heb hem weinig om me heen … gek hè. Misschien moet ik maar eens aan een gele fase beginnen.