maandag 24 februari 2014

Gepofte Biet met Avocadocrème


Het voorgerecht van de laatste ‘Eet Lekker Mee’ had ik van de site 24kitchen, van Angélique Schmeinck. Ik heb het iets veranderd, de roodlof en de schapenkaaswafel heb ik weggelaten en ik had geen granaatappelsiroop, dat werd homemade rozebottelsiroop.
Een smaakvol voorgerecht. Biet in de oven gepoft is veel lekkerder i.p.v. gewoon koken, ‘minder grondsmaak’ maar ook erg makkelijk, eenmaal in de oven, kookwekker aan ... en geen omkijken meer.
Dat aardse, zoetige van de biet met die frisse, zachte avocadocrème …  heerlijke combinatie.

Rode bieten
3 kleine rode bieten
8 el rozebottelsiroop
6 el notenolie

Avocadocrème
2  eetrijpe avocado's
1  limoen
50 ml fruitige olijfolie
1 el veganaise
zeezout en peper


’s Middags voorbereiden

Bieten poffen
Verwarm de oven voor op 175 °C. Verpak de bieten afzonderlijk in aluminiumfolie en pof ze in circa een uur gaar in de oven. Laat de bieten tot handwarm afkoelen in het aluminiumfolie en pel daarna de schil er af. Snijd de bieten in parten en bewaar voor de eindbereiding.

Avocadocrème
Halveer de avocado en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Pureer het in de keukenmachine met rasp en sap van limoen, olijfolie, zeezout en peper uit de molen tot een gladde crème. Vul een spuitzak met de avocadocrème, druk er zoveel mogelijk lucht uit om verkleuren te voorkomen. Bewaar in de koelkast.
Kijk even op de video hoe zij de spuitzak in de lucht ronddraait. Ik had de crème vroeg gemaakt, en hij is inderdaad niet verkleurd!


’s Avonds afmaken

Verwarm een scheutje olijfolie in een antiaanbakpan, rooster de bietjes tot ze licht kleuren, schenk er de rozebottelsiroop bij en karamelliseer ze op middelhoog vuur tot de siroop om de bietjes gaat zitten.

Presentatie gerecht
Verdeel bietjes over de borden
Spuit de avocadocrème erbij

Voeg notenolie toe in de pan met de achtergebleven rozebottelsiroop en verwarm enkele seconden. Lepel over de bietjes.