zaterdag 25 januari 2014

Vogelexcursie Reeuwijkse plassenVandaag met vriendin Y. op vogelexcursie bij de Reeuwijkse plassen, een prachtig gebied, 
ik vergeet nog weleens dat er vlakbij huis zoveel moois te zien is ...


We starten bij het paviljoen aan de surfplas … de groepen van het IVN en Staatsbosbeheer zijn samengevoegd, we zijn met zo'n 35 deelnemers. Terwijl we verzamelen gaan er een paar duikers het water in … brrr.
Sinds twee jaar ligt er een oude lijnbus afgezonken in het onderwaterpark als oefenobject voor de duikvereniging.Rondom de plassen Broekvelden en Vettenbroek verblijven in de winter duizenden vogels.
We zagen smienten, krakeenden, kuifeenden en bergeenden … grauwe ganzen en brandganzen, zilverreiger en nog veel meer … maar ben de namen even kwijt.
Het was een wat sombere grijze dag, het was koud … toch was het een heerlijke wandeling 
van zeker drie uur.De vrijwilligers die zo'n wandeling begeleiden waren weer van die enthousiaste mannen, met veel kennis van zaken en prachtige verhalen.


Halverwege de wandeling hadden we een koffiestop, bij mensen die in dit prachtige gebied wonen en ons ontvingen met koffie en koek onder hun kapschuur. Bij een kruiwagen met een flink vuur konden we opwarmen. Ook mochten we van hun wc gebruikmaken. Bijzonder gastvrij!
Woon ik zo dichtbij … zie ik allerlei, voor mij,  ‘nieuwe’ dingen zoals een weggetje genaamd Abessinië (naamsverklaring) en een prachtig cortenstalen vogelkijkscherm, gebouwd op de fundering van het voormalige gemaal aan de Bosmankade.Na afloop nog een kop soep eten bij het paviljoen … het was een super zaterdagochtend!