zondag 24 december 2017

Kerstavond 2017

We zijn een paar dagen in Groningen, om het kerstgedoe te ontvluchten. Niet dat we daar nou zoveel last van hebben, maar ik vind het wel prettig om ergens in the middle of nowhere te zitten. Op mijn andere blog Ontdekking van Groningen vind je de beschrijving en foto's van die dagen.
We gaan de avond voor kerst eten bij ’t Schathoes van de Menkemaborg.
Ik heb ruim van te voren gevraagd of er een vegan-menu mogelijk was.
Ik denk dat er zelden, misschien wel nooit, veganistisch gekookt wordt in het Schathoes.
Een goede chef moet dat wel kunnen, naar mijn mening, maar we hebben ook wel slechte ervaringen.
We waren heel benieuwd en het overtrof al onze verwachtingen. Chefkok Jeroen Vriezema heeft echt een creatief en overheerlijk menu voor ons bedacht.

Dat is ook fijn voor andere vegans, de mogelijkheden worden steeds uitgebreider, ook in de provincie Groningen. Wel moet je er aan denken om ruim van te voren aan te geven dat je vegan wilt komen eten. Wie weet komt er in de toekomst iets veganistisch op de kaart en was het voor ons gemaakte menu de aanleiding, hoe gaaf zou dat zijn! We weten toch dat plantaardig eten de toekomst heeft!

Het restaurant in het Schathoes is een mooie, sfeervolle ruimte, waar in het verleden koetsen en paarden stonden. De tafels zijn rondom de kerstboom geplaatst.Als we aan tafel gaan staat er een schaaltje boter. Even schiet door ons hoofd, ze weten toch wel wat we bedoelen? Als de ober met een schaal broodjes aankomt, vraag ik of hij de boter wil meenemen, hij is even van zijn stuk en put zich uit in verontschuldigingen. Geeft niks, hij kon toch niet weten aan welke tafel we zouden gaan zitten.
Hij vraagt of hij dan wat olie zal brengen. Zo attent!


Hij komt weer terug met olie en andere broodjes, hij vermoedt dat in de eerste broodjes ook boter zit. Kijk, wij zijn helemaal gerustgesteld. De sfeer is al zo aangenaam en de bediening goed en vriendelijk. Kan niet mer stuk.

Het grote verwennen begint en alle gerechten zijn fraaie kunstwerkjes.

We starten met een heerlijke amuse, van de uitleg onthou ik maar een deel:

1. sushi met wasabi en komkommer in sojasaus:Ik wil zo graag onthouden wat het allemaal is en vraag of de ober het voor me wil opschrijven. We krijgen het menu netjes uitgeprint, dat is leuk!

2. Gepofte biet, bieten-gel, appel-gel, gebakken appel, vijgencompote, crumble van walnoten, pindakaramel krokant:


3. Oosterse soep in een Hollands pannetje: misosoep met een dumpling en fijne groenten en zeewier:

4. Baba ganoush, samosa met aardappel en ras el hanout, sesam en saus van tomaat:


5. Gebakken witlof, bloemkoolcurrysaus, parelcouscous, bloemkooltempura, postelein en gepofte paprika:

6. Oeps, vergeten een foto te maken van het toetje ... kokossorbet, suikernootjes, schuim van kokos, kersen op alcohol, kersenpudding, crème van chocola en gegarneerd met de groene blaadjes van Atsina:


We houden het bij 1 fles wijn, en ik neem nog een glaasje Hugo, dat wordt geserveerd met verse munt, mooi en heerlijk!

Ik weet dat dit echt heel veel werk was, daar voorafgaand nog alles bedenken. Voor een tafeltje van twee! We voelen ons heel erg verwend en bedanken en complimenteren de kok.
Hele fijne ervaring. Doen we nog eens!