zaterdag 5 januari 2013

Abrikozen-walnotenballetjes




100 g walnoten
150 g gedroogde abrikozen
(uit 1 kardemompeul de zaadjes fijngemaakt in vijzel)
1 theelepel rijststroop
1 theelepel walnotenolie
2 eetlepels cacao
3 eetlepels kokosrasp

Maal de walnoten in de keukenmachine fijn. Voeg vervolgens de abrikozen, cacao, rijststroop en olie toe en maal ook fijn.
Maak er met natte handen kleine balletjes van en wentel ze door de kokosrasp. Laat in de koelkast opstijven. 



Het originele recept vind je hier bij de plantaardige keuken.


Fris en Fruitig dag 4, Lijnzaadcrackers


Omdat ik tijdens het Fris&Fruitig-project granen en dus brood wil vermijden, maak ik als vervanging deze crackers.

Ik maakte een mengsel van:
70 g lijnzaad (tot meel gemalen in de koffiemolen)
20 g lijnzaad gebroken
10 g zonnebloempitten, kort gemalen
2 tl wit sesamzaad
halve tl karwijzaad
halve tl zout
ongeveer 100 ml water

Meng alle ingrediënten en laat het minimaal een uur staan om in te dikken. Wat langer is nog beter, het lijnzaad neemt alle water op en wordt geleiachtig. Of doe het de avond tevoren.
Smeer het dan uit op een vlak bedekt met bakpapier. Verdeel het geheel in vlakken, dan kun je ze straks makkelijk  breken.
Hoe dunner en gelijkmatiger, hoe sneller klaar.

dit gaat in de magnetron
dit gaat in de oven
Ik heb deze crackers op twee manieren gemaakt.
Een derde van het mengsel volgens het recept op deze site in de magnetron, 8 minuten op 900 watt, 
en van tweederde van het mengsel volgens een site van rauwe voeding in de oven, zo'n vier uur op 65°C, dus ze worden langzaam gedroogd en niet gebakken. Op die site ook een duidelijke video:



Het voordeel in de oven is dat je een groter vlak kan maken, het voordeel van de magnetron is dat ze snel klaar zijn.
Uit de magnetron zijn ze brosser geworden, uit de over iets zachter, ik had juist omgedraaid verwacht, maar beide zijn erg lekker!

linksboven de ovenversie, onder de magnetronversie

Je kunt allerlei variaties bedenken, met andere zaden, met kruiden, sojasaus of stukjes gedroogde tomaat. Op youtube kwam ik zelfs tegen dat de groentepulp uit de sapcentrifuge bruikbaar is!
Echte raw-foodies hebben een 'dehydrator', een apparaat dat voedsel heel langzaam droogt. 

Hier vind je de info over het project Fris&Fruitig.

Fris en Fruitig dag 4


Vanmorgen begonnen met een wel heel lekker sapje: mango, sinaasappel, paprika en komkommer. Genoeg ook voor tussen de middag.
Vanavond een kleine maaltijd van een simpele guacamole, gemaakt van een avocado, stukje rode peper, wat citroensap en zout. Lekker met tomaat, komkommer, paprika en heerlijke olijven.
Daarbij zelfgemaakte lijnzaadcrackers, oei wat waren die smakelijk! Genieten weer van iets stevigers dan alleen sapjes en fruit.
Ook lekkernijen gemaakt voor de 'potluck' morgen met m'n mede-Fris&Fruitigers.


Hier vind je de recepten:


Hier vind je de info over het project Fris&Fruitig.