zondag 21 oktober 2018

Natuurlijke levensstijl (6)


Gisteren was de laatste lesdag van de cursus Natuurlijke Levensstijl. Ik ben vrijdagavond gearriveerd bij Eva, waar ik twee nachten blijf en waar de cursus ook plaatsvindt. Een fijne plek om te verblijven bij een bijzonder leuke vrouw.
Mirjam, de cursusleidster vertelt nog over paddestoelen, van de vorige les, die ik helaas moest missen i.v.m. onze verhuizing.We maakten een geweldige tandpasta van de voorjaarstinctuur en een likeurtje van sleedoorn. Tandpasta zelf maken is erg leuk. De basis is witte leem. dan allerlei ingrediënten als sorbitol, glycerine en xanthaan. Behalve mijn eigen tinctuur voeg ik er nog echinaceatinctuur, venkelolie en kruizemuntolie aan toe. Uiteindelijk wordt het geheel in een echte tube gestopt. De likeur maakte ik van gin, bevroren sleedoornbessen, kardamom, kweepeerschil, citroenschil en wat blaadjes citroenverbena. Later kan er nog suiker toegevoegd worden.


Daarna gingen we met z’n allen een gigantisch uitgebreide maaltijd bereiden en buiten eten bij heerlijke vuren.
Wilde soep met sponszwam, kastanjeboleet-bitterballen, wilde quiches, wilde kruiden roomkaas, bloemenboter, wafels, brood op stokjes boven het vuur geroosterd, gepofte kastanjes, crumble uit de Dutch ovens enz. enz. 

Ieder krijgt een taak, en mijn maatje Lucia en ik maakten de bitterballen, die bijna vegan waren, op het ei bij het paneren na.


Ik leerde ook dat je tamme kastanjes gewoon rauw kunt eten, erg lekker!

Een van de cursisten geeft me instructie over hoe je een bijl gebruikt, maar dat is toch niets voor mij, ik mis de kracht in mijn handen en ik blijf het doodeng vinden.Het was een geweldige dag en avond. We konden nog tot laat buiten zitten bij de vuurtjes.

Vanmorgen, na het ontbijt gaan we met de ‘slaapclub’ een boswandeling maken in het dichtbij gelegen natuurgebied Velhorst.


Het was een goed weekend en een leuke cursus, weer veel inspiratie opgedaan om met wilde planten te werken.