donderdag 7 augustus 2014

Waterkerscappuccino


Dit recept stond in een Smaakmakend van 2011, het is een heerlijk voorafje voor vier personen. Ik serveerde het in kleine glaasjes als amuse, voor 9 personen.
Het was geen plantaardig recept, ik heb het geveganiseerd (nieuw werkwoord). Boter werd koolzaadolie, crème fraîche maak ik van cashewnoten en melk werd sojamelk.


1 el koolzaadolie
1 sjalot, fijngesnipperd
3 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
300 g aardappels, in kleine stukjes
1 l groentebouillon
125 ml cashew crème•
150 g waterkers
200 ml sojamelk (Provamel)

Verhit in een soeppan de olie en fruit hierin ui en bleekselderij op laag vuur, zonder te laten kleuren, tot de bleekselderij zacht is.
Schep de aardappel erdoor. Voeg bouillon toe en breng aan de kook, laat zachtjes koken tot de aardappels zacht zijn. Roer de cashew crème door de soep.
Verwijder de dikke stelen van de waterkers, houdt mooie toppen achter voor garnering. Pureer de soep met de staafmixer. Verwarm de sojamelk en klop schuimig. Verdeel de soep over de glaasjes, schep het melkschuim erop en garneer met de waterkerstoppen.Cashew crème: Week 50 g ongezouten cashewnoten een paar uur in wat water. Spoel de noten af en doe ze met wat vers water in een hoge kom. Zet de staafmixer erin en mix tot het fijn en glad is, voeg scheutjes water toe tot gewenste dikte. Voeg een theelepel appelciderazijn toe en een snufje zout. Voilà, je plantaardige crème fraîche.