zaterdag 15 september 2012

Bakworkshop: Croissants en zuurdesembrood


In deze zesde broodbakworkshop die ik bij Levine volg maken we croissants en zuurdesembrood. We zijn met drie deelnemers, ook weer m’n bakmaatje Marina.
Ik ben vooral geïnteresseerd in zuurdesem. Een croissantje op z’n tijd vind ik wel lekker, maar ik zal dat niet gauw thuis gaan doen. Van de helft van het croissantdeeg mogen we ook koffiebroodjes maken, dat is leuk.
We beginnen met het croissantdeeg, hoewel we het deeg in een standmixer mengen is het toch nog een heel werk. Het deeg uitrollen (in een rechthoekige lap, wat mij nooit lukt), vouwen, in de vriezer, weer uitrollen, plak boter ertussen, uitrollen, vouwen, koelen, uitrollen, vouwen, koelen. Uiteindelijk de plak deeg in driehoeken verdelen en croissants vormen.


Ondertussen beginnen we ook aan het zuurdesembrood. We krijgen uitgelegd wat zuurdesem eigenlijk is en dat het helemaal niet moeilijk te maken is, het kost alleen wat tijd. Er zwerven allerlei indianenverhalen op het internet over desem maken, maar Levine legt duidelijk uit hoe en wat en we krijgen ook een map mee waar alles in staat. Desem is een rijsmiddel voor brood en maak je van meel en water in 7 tot 10 dagen.
Desem is een levend wezen en moet verzorgt worden.
We krijgen aan het eind van de dag ook nog twee bakjes zuurdesem mee, we kunnen de opbouwfase dus overslaan. Als je je desem goed verzorgt kan je er jaren plezier van hebben.

Ik hou erg van zuurdesembrood Als klein kind in Duitsland at ik niet anders. Ik zie mijn grootmoeder nog met zo’n groot landbrood aan de borst gedrukt en daar dan grote sneden van snijden. Heerlijk met dik boter en kaas.
We maken driegranenbroden met drie zaden, lijnzaad,
sesamzaad en zonnebloempitten.
De ander helft van het croissant deeg wordt bedekt met gele room, lichte en donkere rozijnen en wat bruine suiker. Dan oprollen en in stukken snijden. We hebben veel lol om onze aparte modellen croissants en koffiebroodjes.
Als de broden gebakken zijn en de croissants en koffiebroodjes rijzen, maken we met z’n vieren even een wandeling door het gezellige Voorburg.Bij terugkomst gaan de croissants en koffiebroodjes de oven in en tádá: We hebben ook weer uitleg gehad over de bakkersformule en hydratatie en hoe je kan bepalen of een recept klopt, want op internet maar ook in veel boeken kloppen broodrecepten niet.
Het was weer een ontzettend leuke en leerzame dag, en met een heerlijk ruikende volle tas en de bakjes desem kom ik thuis.
We eten vanavond brood, dus!