maandag 16 februari 2015

Vegan broodje tartaar


Bij de filmpjes van de Duitse Koch's vegan kwam het recept van veganes Mett langs, een gerecht van oorspronkelijk rauw gehakt. Tegelijkertijd ging het op de facebookpagina van Vegan Nederland ook over veganistische tartaar en filet americain. Op de blog van Plantaardigheidjes stond het recept, hier vind je het.

Ik at het vroeger hoogst zelden omdat iemand me eens had gezegd dat je van rauw vlees wormen krijgt … en als kind had ik ook eens wormpjes … EW!
Mijn Architect hield vroeger wel van een broodje tartaar. Ik had de meeste ingrediënten in huis en dacht: ik ga hem eens verrassen!

Ik weet niet meer precies hoe tartaar of filet smaakt … maar dit is gewoon eng hoe echt het er uitziet … en daarbij smaakte het uitstekend! 
Niks geen wormen, salmonella of andere enge bacteriën, gewoon rijstwafel met tomatenpuree, dus je kunt er zoveel van eten als je wilt. Ik had zelfs tomatenpuree uit glas, blikjes schijnen ook niet meer te kunnen omdat de zuurgraad van tomaat er voor kan zorgen dat uit de kunststof bekleding van de blikjes BPA lekt …


Ik maakte het zo:

6 rijstwafels
paar eetlepels tomatenpuree
ongeveer 100 ml water (kijk naar smeuïgheid)
1 sjalot, fijn gesnipperd
½ tl paprikapoeder
mespuntje nootmuskaat
mespuntje gemalen foelie
mespuntje chilipeper
1 tl mosterd
1 el sojasaus
scheutje vegan worcestersaus 
vers gemalen zwarte peper
zout

Verkruimel de rijstwafels in kleine, fijne bolletjes in een kom. Meng alle overige ingrediënten erdoor. Gebruik van de gesnipperde sjalot de helft. De andere helft wordt bovenop gestrooid.
Het succes zit 'm in vaak proeven, snufje van dit, snufje van dat, beetje water, nog een beetje water, nog een beetje tomatenpuree... net zo lang tot je tevreden bent. Zet het minstens 2 uur in de koelkast. Eventueel daarna indien nodig meer smeuïg maken met nog wat water. De rijstewafelsmaak verdwijnt en transformeert in tartaarsmaak!

We hadden alleen geen witte broodjes, maar op een geroosterde desemboterham smaakte het ook goed. En de volgende dag was het ook nog prima!
Let er wel op dat je geen rijstewafels met sesam koopt, dat is minder lekker, en lijkt het minder op het origineel.
Lekker gek gerecht!