donderdag 11 februari 2016

Eet Lekker Mee (45)


De 45ste keer een Eet Lekker Mee-diner. Wat was het weer een gezellige bijeenkomst met leuke mensen! 
En daarbij was ook de schrijver van het mooie boek Vlees is dood, lang leve groente, Robin Schaper. Een boek dat ik echt aanraad aan beginnende vegans. Heldere, goed onderbouwde uitleg in het eerste deel en in het tweede deel makkelijke recepten waar je gelijk mee aan de slag kan.



Voor deze avond ben ik in the mood om weer eens iets aparts te maken. Op de facebookpagina van Eet eens wier 'n dag vond ik zo'n leuk recept, genaamd Espuma van pompoen. Meer hierover en hoe ik het maakte vind je hier.

Dit was het menu deze avond:
  • Espuma van pompoen op chips uit zee
  • Gele biet met Baharat-crème
  • Linguine en courgetti met brandnetel-spinaziepesto, champignons en groene asperges
  • Bosvruchtentaart met slagroom




Zo'n diner voorbereiden is meestal een race tegen de klok, maar het is mooi weer en ik besloot dat er wat brandneteltopjes in de pasta hoorden. Dus sprong ik op de fiets en genoot een klein uurtje van de beginnende lente in de plaatselijke heemtuin.






Espuma van pompoen op chips uit zee


Op de facebookpagina Eet eens wier 'n dag vond ik zo'n leuk recept: Espuma van pompoen
Espuma is een culinaire bereidingswijze (Wikipedia). 

Omdat ik nog een zogenaamde kidde of slagroomsyphon heb, met de bijbehorende gaspatronen, ging ik aan de slag ... uiteraard niet met gelatine maar agar agar.

Met als resultaat een amuse van fluweelzacht, heerlijk smakend schuim. De hoeveelheid van het oorspronkelijke recept is vrij veel, maar het blijft wel een paar dagen goed in de koelkast.

1 flespompoen
5 gr agar agar (poeder)
1 pakje sojacuisine (250 ml)
sap van 1 citroen
1 tl zeezout
1/4 tl gemberpoeder
Chips uit Zee
Sea Crunchy


Schil de pompoen, verwijder zaden en snijd in stukken. Duw de stukken pompoen door een sapcentrifuge. Ik had ongeveer 4 deciliter sap.
Kook het sap van de pompoen op laag vuur in tot 3 deciliter.
Kook de agar 2 minuten mee, 
Haal van het vuur en breng op smaak met citroensap (ik had geen limoen), gemberpoeder en zout.
Wrijf door een zeef.
Meng er de sojacuisine goed door.
Doe dit mengsel in de kidde, belucht met 1 patroon en bewaar tot gebruik in de koeling.

Serveren: 
Snij de Sea Crunchy in smalle reepjes. Spuit de espuma op een zeewierchipje en garneer met een reepje Sea Crunchy.


Nog genoeg voor het weekend: