donderdag 8 augustus 2019

Brandnetelzaad

Ik kook graag met brandnetel en vind het ook erg lekker. Hier en hier vind je voorbeelden van gerechten die ik maakte met brandnetels.
Nu, na de bloei is het plukken over. Ik heb in mijn tuin op een aantal plekken de brandnetels laten staan omdat ik weet dat het een waardplant is voor diverse vlinders: dagpauwoog, atalanta, landkaartje, kleine vos, distelvlinder en gehakkelde aurelia. Behalve het landkaartje heb ik ze deze zomer allemaal gezien in mijn tuin, maar op de brandnetels heb ik -na telkens minutieus speuren- geen enkele rups of zelfs maar eitjes ontdekt.

Vandaag zag ik dat er veel zaad aan de brandnetels hing. Als je deze site mag geloven zou brandnetelzaad nog gezonder zijn dan de brandnetel zelf. Superfood is het! Maar dan gratis. Je kunt er in goede gezondheid stokoud mee worden.
Dat is goed nieuws voor mij want ik heb nog heel veel te doen in mijn tuin.



Dus plukte ik de zaden vanmorgen.
Dat gaat heel makkelijk, ze prikken niet en als je een beetje oplet dat je geen blaadjes aanraakt is er helemaal niets aan de hand.
Ik knip de zaadstrengetjes er af.




Het is wel belangrijk dat ze goed gedroogd worden, anders kunnen ze gaan schimmelen.
Ik heb een droogapparaat en laat ze ongeveer vier uurtjes drogen.


Daarna schud ik ze door een zeef zodat alle takjes achterblijven en die gaan op de composthoop.


Voor de zekerheid laat ik de zaadjes nog een dag op de vensterbank in de zon staan, zodat ze echt droog zijn.


Vervolgens in een potje gedaan. Schijnt een jaar goed te blijven.


En dan? Kan in de kruidenthee, in je smoothie en over je salade.
Geroosterd schijnt het nog smaakvoller te zijn en is als kruiderij/specerij te gebruiken.