maandag 11 augustus 2014

Tomaat ‘steak tartare’


Ik hou erg van de stijl en de gerechten van Angelique Schmeick, heel soms zie ik haar op TV bij 24Kitchen, maar vaker kijk ik op de website.
Ze heeft aardig wat vegetarische gerechten, die ik dan weer probeer te vereenvoudigen en te veganiseren.
Net als ik, vind zij het leuk om gasten een beetje op het verkeerde been te zetten.
Voor de 17e ELM koos ik een voorgerecht en een hoofdgerecht uit haar menu Moeder Natuur.

Het voorgerecht is Tomaat ‘steak tartare’, waar natuurlijk geen steak bij komt kijken.
In het oorspronkelijke gerecht worden kwarteleitjes en kaas gebruikt.
Ik besluit om dat niet door iets anders te vervangen, gewoon weglaten, echt … de tomaten samen met alle ingrediënten waren smaakvol genoeg.
Worcestersaus is niet vegan, daar zit ansjovis in, maar ik vond bij de natuurwinkel een veganversie:

Het is een lekker en leuk voorgerecht, helemaal niet moeilijk, maar wel wat snijwerk.
Ik heb het voor 9 personen gemaakt, dus heb van de hieronder genoemde ingrediënten de aantallen verdubbeld:

8  pomodori tomaten
2 sjalotten
1 bos bladpeterselie
6 kleine (zure) augurkjes
1 el kappertjes
1 tl worcestersaus
tabasco naar smaak
1 el Dijonmosterd
1 el tomatenketchup
4 el zwarte olijven (zonder pit)
olijfolie extra vièrge
1 bakje tuinkers

Ontvel de tomaten, verwijder het zaad en snij het vruchtvlees in kleine blokjes.
Snipper de sjalot ragfijn.
Hak de peterselie fijn
Snijd de augurkjes in smalle plakjes.
Spoel de kappertjes af en laat uitlekken.
Meng de sjalot, peterselie, augurkjes en kappertjes door de tomaat. 
Breng op smaak met de worcestersaus, tabasco, een beetje zeezout en versgemalen peper uit de molen.
Meng de mosterd en tomatenketchup goed door elkaar en meng dit vervolgens goed door de tomaat.
Hak de olijven fijn en meng door de olijfolie.

Verdeel de tomaat ‘steak tartare’ in een ringvorm op borden en druk voorzichtig iets aan. Lepel de olijven rondom en strooi de tuinkers erover.